Suunto Elementum: Digikvartsien uusi suunta

Suunto Elementum

Tunnustan lievää asenteellisuutta tässä. Olen vakaumuksellinen viisareilla ajan näyttävän analogisen mekaanisen rannekellon ystävä. Toisaalta juuri siksi olikin kiintoisaa saada käsiin Suunnon Elementum-sarjaan kuuluvia digitaalikvartsikelloja.

Vantaalla majaileva valmistaja toi markkinoille ensimmäisen varsinaisen kellomallistonsa Elementumin myötä vuonna 2009. Samalla Suunto astui hintaluokkaa ylemmäs aiemmista mallisarjoistaan, joista Core-perhe tunnettiin aiemmin eniten ”kelloa” muistuttavana Suunnon vempeleenä. Premium-kvartsikellojen segmenttiin ovat Elementumin rinnalla panostaneet samaan aikaan japanilaiset Seiko ja Citizen. Elintärkeillä Yhdysvaltain markkinoilla kriittinen noin tuhannen dollarin hintaluokka jäi muutama vuosi sitten vapaaksi sveitsiläisvalmistajilta. Ne olivat alkaneet panostaa selvästi kalliimpiin hintaluokkiin ja mekaanisiin malleihin. Maailmantalouden myllerrys tosin löi pahasti näpeille liian kalliiksi käyneille tuotteille.

Aidosti suomalainen

Premium-kvartsi Elementum poikkeaa Suunnon varsinaisista rannetietokoneista sikälikin, että se on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Elementum-perheeseen kuuluvat Aqua, Terra ja Ventus – mallit, jotka ovat varsin samannäköisiä, mutta tarjoavat kukin omia erikoisominaisuuksia. Aqua viittaa veteen eli sukeltamiseen, Terra maanpinnalla tapahtuviin toimintoihin ja Ventus tuulten varassa tapahtuvaan purjehdukseen. Testaamani Terra-malli miellyttää eniten kaltaistani kaupunkilaista kompassiominaisuudellaan sekä ilmanpaine- ja korkeusmittarillaan. Koska korkeus mitataan ilmanpaineesta, on toiminto hieman erikoinen; kello tulkitsee itse sen, onko tietyllä aikavälillä kyse vaikkapa vuorikiipeilystä vai onko kyse ilmanpaineen eli säätilan muutoksista.

Laatuisa vaikkei huolettomin

Ensivaikutelmat:

Suunto Elementum on pakattu kalliimpien kellojen tapaan. Mukana seuraa jämäköiden laatikoiden lisäksi asianmukaiset ohjekirjat, muovikortit ja puhdistusliinat. Paristo on kellossa valmiiksi ja
se aktivoidaan käyttöön napin painalluksella. En ollut Elementumia aiemmin hypistellyt, joten mielistyin erityisesti kellon näyttävyyteen ja viimeistelyyn ranneketta myöten. Elementumin kuori on ruostumatonta 316L-terästä ja kellotaulun suojana lepää naarmutusta kestävä synteettinen safiirilasi. Käytännössä vain timantilla ja tietyillä erikoiskovilla kiviaineksilla kellojen safiirilasiin saa naarmuja. Safiirilasi ei kestä yhtä kovia iskuja kuin edullisemmissa kelloissa yleisesti käytetyt mineraali- tai akryylilasi, mutta enpä ole käytännössä altistanut safiirilasilla varustettuja mekaanisia arvokellojani niin karkealle käsittelylle. Terran suomenkielisen ohjekirjan sekä www.suunto.fi-sivuilta löytyvien esittelyvideoiden avulla kellon käyttöönotto ja kalibrointi kävivät suhteellisen helposti. Terrassa tärkeimpiä ovat kompassin kalibrointi sekä ilmanpainemittarin asetus tiedetylle korkeudelle. Merenpinnan korkeudella lienee loogisinta säätää korkeuslukema nollaan metriin. Siitä eteenpäin kello tulkitsee ilmanpaineen muutoksista niin korkeusmuutokset kuin säässä tapahtuvat isommat muutokset. Kellotaulun yläreunassa olevaa nuolikuviota kannattaa tarkkailla toimittaessa kelien armoilla. Kaikkiaan kuuden tunnin jaksoa näyttävä loki kertoo, mihin suuntaan ilmanpaine kehittyy. Jos kaksoisnuoli osoittaa yhtämittaisesti ylöspäin tai alaspäin, on lokitiedon perusteella tiedossa paranevia/kirkastuvia taikka vastaavasti epävakaistuvia kelejä. Kompassi toimii Terrassa kolmiulotteisesti eli se näyttää luotettavasti pohjoissuunnan, vaikka kelloa kallistaisi katsojaan päin. Kellossa tärkeintä on tietenkin kello, ja se toimii Terrassa kuten digitaalinäytöllä varustetussa kvartsikronografissa ajanotto- ja hälytysominaisuuksineen.

Käytössä havaittua:

Arjen valaistusoloissa ilmeni, että digitaalinen niin sanotulla negatiivinäytöllä varustettu nestekidenäyttö ei ole nopeimmin luettavia eikä selkeimpiä. Hämärässä voi käyttää taustavalotoimintoa, mutta selkeän analogisen ja itsevalaisevan viisarinäytön voittajaksi ei tästä toteutuksesta ole. Välillä käsi tai jokin muu oli huomaamattani hipaissut yhtä kellonkuoren painikkeista, jolloin kellonaikaa vilkaistaessa lukema näytössä olikin jotain aivan muuta. Odotan mielenkiinnolla, tuleeko Suunnolta jonakin päivänä elektronisesti toteutettu viisarinäyttö kelloon siten, että kontrasti viisareiden ja taustan välillä on eri valaistuksessa riittävän voimakas. Entä onko jotakin sellaista näyttötekniikkaa jo olemassa, jolla digitaalinäytön saisi nykyistä erottuvammaksi? Korkeusmittari ei lentomatkojen ja pilvenpiirtäjähississä vietettyjen tovien jälkeen näyttänyt lukemia enää luotettavasti. Ilmanpainetta mittaavana se kannattaa kalibroida tiedetylle korkeustasolle tuon tuosta. Pieni kysymysmerkki tuli kellon käyttötarkoituksesta. Elementum on jonkinlainen hybridi, johon on pyritty yhdistämään maksukykyisten kellonkäyttäjien erilaisia toiveita. Suhteellisen massiiviseen kelloon tulee helposti naarmuja. Isot toimintonupit sojottavat kuin tyrkyllä takertuakseen johonkin. Toisaalta tämä on varmasti monille sitä kunnon ”boys and their toys” –meininkiä. Ja kulutustavarastahan näissä on kysymys. Jos otat Elementumin mukaan parikuukautiselle kaukomatkalle, kannattaa paristo vaihdattaa ennen reissua. Elementumeissa patteri kestää keskimäärin vuoden; Terrassa vain noin 9 kuukautta käytöstä riippuen. Se on nykypäivänä vähän. Vaikka kello ilmoittaa heikkenevästä paristosta ensin himmenevällä näytöllä ja lopulta paristoilmaisimella, voi luonnossa asutuksesta etäällä tulla vastaan mielenkiintoisia hetkiä. Paristoa ei nimittäin suositella vaihdettavaksi itse vaan kelloliikkeessä noin 10 euron hintaan. Löysin internetin kautta tee-se-itse-miehelle Elementum-paristosetin Yhdysvalloista. Paketissa tulee paristo, uudet takakansiruuvit ja O-rengastiiviste hieman yl i10 euron hintaan plus postikulut. Vaihtotyö siis täysin omalla vastuulla, sillä synnynnäinen monilahjattomuus saa varmasti vaurioita aikaan esimerkiksi kellon sisäisen ilmanpaineanturin kytkentöihin. Mallista riippuen Elementumien hintaskaala on 545-795 euroa. Rannekkeita löytyy teräksisenä, kumisena ja nahkaisena. Kellonkuori on himmeä teräksenvärinen tai musta (vain Aquan saa myös mustana). Rannekkeet on melko helppo vaihtaa itsekin tarkoitukseen sopivalla jousinastapiikillä. Elementumin rannekkeet ovat näyttäviä ja niitä voi vaihdella kulloisenkin mielialan ja pukeutumisen mukaan. Suosikkini on paksu ruskea nahkaranneke, joka tuo mieleen kalliit mekaaniset Panerai-tyyppiset rannekellot.

Yhteenveto:

Suunto Elementum Terra on huomiota herättävä ja moderni kellovaihtoehto sellaiselle, jolla on jo repertuaarissaan vaikkapa kalliita mekaanisia rannekelloja konservatiiviseen menoon. Elementum on kunnianhimoinen suomalainen taidonnäyte, jonka digitaalinäytön luettavuuteen ja paristonkestoon liittyvät kysymykset voi suurpiirteinen käyttäjä sivuuttaa tuotteen ominaisuuksina, ei vikoina. Elementumin Manufactured in Finland ja Made in Finland –merkinnät vöyristävät kummasti itsetuntoa kansainvälisessä bisnespalaverissa, jossa voi ottaa välipuheluita Nokian kännykällä ja vilkuilla aikaa Suunnon rannekellosta. Upeaa, että Suomessa tämmöisiä tehdään, ja nyt myös todellisille kellomiehille.
Lisätiedot Elementum-malleista: www.suunto.fi
Teksti: Joona Vuorenpää,
Kuva Suunto
Avainsanat: , ,