Viikon mobiiliuutiset tiivistettynä

Viikon Mobiiliuutiset

Vuosi on alkanut hyvin Apple -voittoisilla uutisilla ja tapahtumilla, mikä ei ole suuri yllätys, sillä yhtiö on paistatellut positiivisen uutisoinnin aallonharjalla jo muutaman vuoden. Yhtiön ympärillä on tällä kertaa positiivisten uutisten lisäksi ollut hieman synkkiä varjoja sillä pääjohtaja Steve Jobs joutui jäämään sairauslomalle. Jobs on sairastellut jo pitkään, eikä hänen sairausloma voinut tulla yllätyksenä kenellekään. Huhujen mukaan Jobs on tehnyt vain kaksipäiväistä työviikkoa jo pitkään. Apple julkaisi viime viikolla hurjat tulosluvut viime vuodelta. Tulos yllätti jälleen analyytikoiden odotukset. Jobsin sairauslomasta kirjoitti mm. Financial Times.

CES -messuilla tapahtunut Android -tablettien vyöry sai Applen kommentoimaan uutta kilpailua. Applen edustajat arvioivat Android -kilpakumppaneitaan isoiksi, kolhoiksi ja oudoiksi. Oli Apple oikeassa tai väärässä lausunnossaan, jäänee iPad tablettimarkkinoilla kakkoseksi – jos sen myyntimääriä vertaillaan koko Android -leiriin. Lue Applen kommentit Techcrunchista.

Mielenkiintoisia uutisia tuli myös Android -leiristä missä HTC, yksi Android -pohjaisten puhelinten kärkivalmistajista, ilmoitti myös omat tuloslukunsa. HTC onnistui kaksinkertaistamaan tuloksensa ja taustalla on hyvin pitkälti loistavasti myyvät Android pohjaiset älypuhelimet. HTC lupaili myös paljon uutukaisia vuodelle 2011.

Hieman huolestuttavampia uutisa Android -rintamalle kantautui patentti -puolella, missä Oracle on haastanut (jo viime vuonna) Androidin oikeuteen Java -patenttiloukkauksista. (Oracle osti Sun Microsystemsin ja sai samalla haltuunsa Javan ja siihen liittyvät patentit). Florian Mueller on tutkinut Androidin ja Javan lähdekoodeja ja väittää, että Androidiin on kopioitu suoraan osia Javasta. Aiheesta voi lukea vaikka Engadgetista.

Nokia puolestaan ilmoitti peruvansa yhteistyön AT&T:n kanssa liittyen uuten X7 puhelinmalliin. Uutisten mukaan Nokia on pyrkinyt saada uuden X7 mallin USA:n markkinoille AT&T:n kanssa, mutta syystä tai toisesta hankkeesta on luovuttu. Tämä on luonnollisesti takaisku Nokialla, joka on kadonnut lähes kokonaan Pohjois-Amerikan markkinoilta. Aiheesta lisää vaikka Wall Street Journalista.

Nokian ensi viikolla julkistettavaan osavuosikatsaukseen suhtaudutaan ristiriitaisin tuntein. Toisaalta N8:n myynnin odotetaan auttaneen yhtiötä selvästi. Mutta toisaalla ollaan huolestuneita kuinka hyvin N8 on myynyt ja kuinka täydellisesti älypuhelinten puolella yhtiö joutuu nojaamaan juuri N8 -malliin.

E7 malli näyttäisi kuitenkin pääsevän vihdoin kauppoihin useiden viivästymisten jälkeen. Tämä N8:aa suuremman näytön omaava Symbian puhelin on erityisesti kohdennettu yrityskäyttöön. Moni kosketusnäyttöä vieroksuvista ihmisistä on odottanut E7:aa – sen fyysisen näppäimistön takia. Uutisesta kertoi mm. Helsingin sanomat.

Ja lopuksi vielä muutama sana Sony Ericssonista, mikä on Androidin myötä päässyt voiton puolelle. Käännös tuloskunnossa on varmasti tervetullut uutinen yhtiölle ja sen omistajille. Android ei kuitenkaan ole pelkästään siunaus SE:lle, joka joutuu nyt miettimään tarkoin miten se pääsee erottumaan muista Androidia käyttävistä valmistajista. Android -valmistajia on kymmeniä, mikä vaikeuttaa erottumista muista, mahdollisesti halvemmista, valmistajista. Nokian johtaja Anssi Vanjoki vertasi Androidin tuovan pikaisen helpotuksen, mutta pitkässä juoksussa siitä tulee yhtiöille ongelmia. Taloussanomat uutisoi SE:n viime vuoden menestyksestä. Androidin ansasta puolestaan kirjoitti Talouselämä.