Mobiiliviikko 4 / 2011 tiivistettynä

Viikon uutiset mobiilimaailmasta

Eletään taas sitä aikaa vuodesta, että pörssilistastut yritykset kertovat viime vuoden viimeisen neljänneksen (eli lokakuu – joulukuu) tuloskunnostaan. Samsung ilmoitti myyneensä viimeisen vuosineljänneksen aikana jopa 80 miljoonaa matkapuhelinta. Nykyään maailma on kuitenkin kiinnostunut erityisesti älypuhelinten myyntilukemiin, mitä Samsung ei valitettavasti tuloksessaan eritellyt. 80 miljoonaa myytyä puhelinta on kuitenkin hurja luku ja Samsun onkin selvästi maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja heti Nokian jälkeen.

Nokiakin julkisti omat numeronsa viime viikolla. Markkinat eivät paljoa odotelleet Nokialta – eikä yritys myöskään markkinoita päässyt yllättämään. Nokia möi edellissvuoden viimeistä neljännestä enemmän matkapuhelimia – jopa älypuhelimia, mutta koko älypuhelinmarkkina kasvaa tällä hetkellä nopeammin mitä Nokian myynti. Masentavaksi voidaan luokitella Nokian ilmoittamaa noin viiden miljoonan Symbian^3 puhelimen myyntiä. Viisi miljoona on sinällään paljon – mutta N8 kaltaisen puhelimen olisi voinut odottaa myyneen vielä paremminkin. Kun tuo viisi miljoonaa sisältää vielä lisäksi muita Symbian^3 malleja – ei se välttämättä kamalasti rohkaise. Toimitusjohtaja Elop kertoi, että E7 saadaan varmasti markkinoille helmi-maaliskuun aikana, mutta sen myynti tulee näkymään vasta toisella vuosineljänneksellä. Nokia valitteli tulosjulkistuksessaan matkapuhelinalaa vaivaavaa komponenttipulaa. Apple päätti muutama viikko sitten ratkaista komponenttipulaa sijoittamalla reilusti rahaa varmistaakseen komponenttien saatavuuden. Tämä aiheuttanee harmaita hiuksia kilpailijoille vielä tämän vuoden aikana.

Varsinaisen myrsky vesilasissa Elop kuitenkin aiheutti vihjatessaan Nokian mahdollista liittoutumusta jonkin muun mobiilipelurin kanssa. Elop sanoi mobiilialan siirtyneen matkapuhelinten taistelusta ekosysteemien sotaan. Markkinat ottivat Elopin puffauksen positiivisesti vastaan ja vahvasti laskenut osake nousi takaisin lähes edellispäivän lukemiin. Nokia järjestää helmikuun alkupuolella tapahtuman Lontoossa missä Elop lupasi julkistaa Nokian uuden strategian joka on yksinkertaisuudessaan loistava.

Spekulaatio Nokian mahdollisista yhteistyökumppaneista alkoi heti ja vahvimmat ehdokkaat ovatkin Microsoft, misstä Elop tuli Nokian toimitusjohtajaksi, tai Google / Android. Molemmissa on sekä hyvät, että huonot puolensa.

Viikon ehkä huomaamattomin – mutta kenties merkittävin uutinen oli kuitenkin kiinalaisen ZTE:n nouseminen maailman neljänneksi suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi – sysäten amerikkalaisen Applen ja  kanadalaisen RIM:in sijoille viisi ja kuusi. ZTE on hiipinut kuin salaa merkittäväksi matkapuhelinvalmistajaksi – ja se onkin nakertanut markkinoita halpapuhelimissa sekä halvimmissa älypuhelimissa. Suomalaisille ZTE on tuttu viime vuoden lopun ZTE Blade -mallista mikä möi niin Elisalla kuin Sonerallakin kuin häkä.