Tanskalaislehti tulistui Applen sensuuripäätöksestä

Ei 9-sivun tyttöä iPadiin?

Applen hienossa ekosysteemissä on länsimaisin silmin katsottuna yksi perustavaa laatua oleva vika: Sensuuri. Sovellusten ennakkotarkistus (ennen myyntiin laittamista) on perusteltua käyttäjien turvan ja yksityisyyden kannalta – kukaan ei halua ostaa tai asentaa puhelimeensa ohjelmia mitkä käyttäytyvät kuin virukset. Apple on antanut ohjelmien (ja sisällön) tekijöille ohjeet siitä mitä Apple hyväksyy ja mitä ei.

Applen politiikka on kuitenkin saanut valitettavia piirteitä nimenomaan sensuurin puitteissa. Valitettavasti kalifornialaisjätti on ottanut asiakseen ennakkosensuurin myös iPadille julkaistavassa mediassa. Sisällön ennakkosensuuri on sinällään täysin järjettömän kuuloista – onhan netti pullollaan mitä sisältöä iPadin käyttäjä haluaa vain kuluttaa.

Tanskalainen Ekstrabladet -tabloidi on kuitenkin tulistunut Applen sensuuripäätöksestä niin, että uhkaa viedä Applen EU tuomioistuimeen vastaamaan mielestään pöyristyttävästä päätöksestä. Ekstrabladet ei kenties ole tutkivan journalismin ykkösnimi maailmassa – ja yksi lehden tavaramerkeistä on 9 sivun tyttö.

Ekstrabladetin närä Applea kohtaan johtuu juuri tästä “raikkaasta tuulahduksesta ja päivänsäteestä synkässä maailmassa”, kuten lehden edustaja ysisivun tyttöä kuvailee.

Apple ei ole kyselyistä huolimatta suostunut perustelemaan tai kommentoimaan päätöstään lehden kustantajalle. Niinpä Poul Madsen, Ekstrabladetin päätoimittaja, uhkaa haastaa Applen EU tuomioistuimen eteen vastaamaan syytöksiiin sensuurista ja kilpailunvastaisesta käytöksestä. Madseen pyytääkin lukijoita kertomaan esimerkkejä vastaavista lehdistä (kuten saksalainen Bild ja englantilainen The Sun) missä yläosattomat tytöt on sallittu osana julkaistavaa iPad lehteä.

via Apple clashes with tabloid over breasts.