Kodin elektroniikan hinta laskee vauhdilla

Elektroniikan hintakehitys

Taloussanomissa oli mielenkiintoinen artikkeli kulutuselektroniikan hinnankehityksestä viimeisen viiden vuoden aikana. Jutussa oli vertailtu Taulutelevisioiden, tietokoneiden, kameroiden, älypuhelimien ja navigaattoreiden hintoja vuodesta 2005 vuoteen 2010.

Taulutelevisoissa hinta on pudonnut reilusti – vuonna 2005 taulutelevisiosta joutui pulittmaaan helposti 1500 euroa tai enemmän. Nyt vuonna 2010 taulutelevisioiden hinta on pudonnot noin 600 euroon. Tähän viiden vuoden aikahaarukkaan mahtuu kuitenkin paljon kehitystä. Ensiinnäkin taulutelevisioiden keskimääräinen koko  on kasvanut. Myös televisioissa käyttettävä teknologia on kehittynyt. Led ja 3D tekevät tuloaan ja uusina tekniikoina pyrkivät taistelemaan hintaeroosiota vastaan. Taulutelevisiopaneelien valmistajat jäivät myös kiinni hintakartellista. Kartellin purkaminen on luonnollisesti mahdollistanut halvempien televisioiden tekemisen ja myymisen.

Tietokoneissa hintakehitys on ollut selvästi maltillisempaa. Vuoden 2005 keskihinnan oltua hieman alle 100 euroa, joutuu tietokoneesta yhä maksamaan helpsti 600 euroa. Keskihinnan putoamista on edesauttanut mm. minikannettavien rynnäkkö markkinoille. Tosin minikannettavien hinnat ovat nousseet selvästi niiden ensirynnäkön jälkeen. Myös kannettavissa teknologia on jatkanut kehittymistään, ja sitä kautta hinnan pudotus ei ole ollut niin voimaksta. Koneiden kovalevyjen koko on kasvanut, ulkoiset mitat ovat pienentyneet, painoa ollaan pyritty keventää, näytön resoluutiota on kasvatettu ja kannettavien akkujen kesto on kaksinkertaistunut. Myös muut komponentit ovat kehittyneet luonnollisesti – mikä on mahdollistanut hintojen pysymisen lähes entisellään.

Kamerat ovat kokeneet myös hurjan kolauksen. Suurimman paineen hintojen pudottamiselle on aiheuttanut niin kameravalmistajien sisäinen kilpailu, kuin myös matkapuhelinten kameroiden yleistyminen – ja matkapuhelimen kameran laadun parantuminen. Nykypäivän kännykkäkamerat haastavat jo tosissaan pokkareita. Siinä missä kameravalmistajat ovat joutuneet laskemaan pokkareiden hintoja jyrkästi, ovat he selvästi keskittyneet järjestelmäkameroiden kehittmäiseen. Nyt taistelu käy verisenä juuri järjestelmäkameroiden hinnoissa – sillä niitä kannykät eivät vielä vähään aikaan tule syrjäyttämään.

Älypuhelimet ovat hurjasta kehityksestään huolimatta kokeneet valtavan hinnanpudotuksen. Vuoden 2005 keskihinnan oltua älypuhelimissa reilu 500 euroa, on keskihinta tänä päivänä alle 300 euroa. Älypuhelimissa on tapahtunut mielenkiintoinen kehitys. Siinä missä teknologian halventiminen on mahdollistanut entistä edullisemmat komponentit, on samaan aikaan syntynyt uusi luokka älypuhelimiin – eli superpuhelimet. Kun älypuhelimet tunkeutuvat edullisempiin hintaluokkiin – tulee keksihinta jatkamaan laskuaan. Mutta “superpuhelimet” pitävät hintansa, ja niistä joutuu yhä maksamaan helposti 500 – 800 euroa. Superpuhelimet pitävätkin älypuhelinten keskihintaa ylhäällä.

Navigaattorit on taloussanomien artikkelin viimeinen vertailukohde. Navigaattorit ovat kokeneet hieman digikameroiden kohtalon. Nokian ja Googlen tuotua navigoinnin suoraan älypuhelimiin, on navigaattorien valmistajien ollut pakko alkaa polkea hintoja.  Tämän seuraksena hinnat ovat laskeneet vuoden 2007 300 eurosta vuoden 2010 reiluun sataseen. Laskua hinnoissa on siis tapahtunut reilu 50%. Navigaattoivalmistajat eivät ole onnistuneet keksimään navigaattoria uudestaan. Navigaattoreiden ominaisuudet ovat jämähtäneet vuoden 2008 tasolle. Samaan aikaan älypuhelinten navigaatio-ominaisuudet ovat jatkaneet kehittymistään. Tämä selittää erillisten navigaattoreiden hinnan kehitystä. Hinnat ovat tosin tällä hetkellä jämähtäneet tuohon 100 euron pintaan. Tämä tuskin johtuu materiaalien hinnoista, ellei sitten karttamateriaalin hinta selitä suurta osaa laitteen hinnasta.

Tilaa vempele.com uutiskirje sähköpostiisi

Kuva: IPadin hinta ei laske mutta Samsungin tabletti halpenee | Taloussanomat.