Ubuntu 10.10 – julkaisu lähestyy

Ubuntu 10.10

Käyttöjärjestelmät ovat jääneet selvästi itse laitteiden varjoon – ainakin pöytätietokoneissa. Matkapuhelinuutisointia kun seuraa, tuntuu tilanne olevan päinvastainen.

Tietokoneiden käyttöjärjestelmiä dominoi Microsoft noin 90% osuudellaan (lähteestä riippuen). Toisena markkinaosuuksissa on Apple omalla OSX -järjestlemällään. Kolmantena kisassa on Linux pohjaiset järjestelmät, mutta niiden markkinaosuus on vain noin 1%. Linuxin suosiota haittaavat sitkeä “vaikeakäyttöisyyden” maine, profiloituminen “nörteille” ja tarjonnan laaja kirjo.

Viime vuosina Ubuntu on kuitenkin haukannut merkittävän osan Linux -järjestelmien markkinasta. Ja syykin on selvä – Ubuntu on onnistunut paketoimaan Linuxista helppokäyttöisen ja modernin käyttöjärjestelmän, minkä käyttäminen on helppoa ja hauskaa.

Lokakuu on Ubuntu -julkaisuissa taas merkkikuukausi. Lokakuun 10. päivä, julkaistaan Ubuntusta versio 10.10. Julkaisuun on vain muutama päivä ja luvassa on paljon uutta, hauskaa ja näyttäviä ominaisuuksia.

Itse en ole esiversioita kokeillut, mutta melko varmaa on, että osa tulevasta sunnuntaista pyhitetään käyttöjärjestelmän päivittämiselle. Mikäli et ole koskaan (tai pitkään aikaan) kokeillut Ubuntua, kannattaa ladata Ubuntun sivuilta ns. Live CD, millä voit kokeilla käyttöjärjestelmää CD -levyltä asentamatta mitään omalle koneellesi. Live CD on luonnollisesti oikeata asennusta hitaampi, mutta sen avulla pääsee riskittömästi tutustumaan Ubuntuun.

Ubuntu homepage | Ubuntu.

Avainsanat: , ,