Apple löi tiskiin huippuluvut

Apple takoo rahaa

Apple julkaisi eilen osavuosikatsauksensa. Kuten odottaa saattoi, luvut olivat herkkua osakkeenomistajille. Tulosjulkistuksen mukaan Apple on ohittanut RIM:in älypuhelinmyynnissä myytyään yli 14 miljoonaa iPhonea kolmannella vuosineljänneksellä. RIM puolestaan ilmoitti myyneensä “vain” reilut 12 miljoonaa Blackberry laitetta.

Applen liikevaihto oli yli yli 20 miljardia dollaria ja yrityksen käteiskassa on paisunut jo yli 40 miljardiin dollariin.

Erikoisen tästä tulosjulkistamisesta teki pääjohtaja Steve Jobsin vierailu tulosjulkistuksessa, hän kun ei yleensä näihin rientoihin onnistu. Steven puheenvuoro ei onnistunut vakuuttamaan osakemarkkinoita, vaan Applen osake “romahti” alle 300 dollarin jälkimarkkinoilla.

Steve pyrki vastaamaan iOS:ään kohdistuvaan suurimpaan uhkaan – eli Googlen orkestroimaan Android -käyttöjärjestlemään. Google markkinoi Androidia avoimena, kuin se olisi itseisarvo, kun taas Apple markkinoi “yhdenmukaista käyttökokemusta” suljetun järjestlemän tarjoamana etuna. Apple on siis joutumassa iOS:n suhteen enemmänkin samankaltaiseen sotaan minkä se aikanaan hävisi Windowsille. [tosin Applen tietokoneet ovat valloittaneet markkinosuuksia Windowsilta viime vuosina].

Jobs hyökkäsi myös 7 tuuman tabletteja vastaan pitäen niitä surkeina. Samalla haudattiin kuluttajien toiveet 7 tuuman iPadistä. Applelle strategia on kuitenkin selvä – 7 tuuman tablet voisi alkaa syödä markkinoita iPhonelta ja/tai iPodeilta. iPadien uskotaan varastavan markkinoita minikannettavilta, mitä Applella itsellään ei varsinaisesti ole mallistossa. Voisikin väittää, että Applen tuoteportfolio on optimoitu sisäisen kannibalismin varalta enemmänkin kuin kuluttajien toiveiden pohjalta.

Näiden lisäksi Jobs halusi tehdä selväksi, että se ei ole halukas tuottamaan halpoja puhelimia massoille – kuten Nokia. Tätä voidaan pitää jonkinlaisena takaiskuna toiveille halvalle “iPhone Nanosta”.

Kaikenkaikkiaan Jobsin yllätysesiintyminen voidaan tulkita jonkinlaisena hätähuutona tai uhkan tunnustamisena.

Kuten sanottu – Jobsin esiintyminen, ja tulosjulksitus yleensä, ei vakuuttanut markkinoita, vaan Applen osake otti reilusti takapakkia. Tosin, mikäli yritys pystyy säilyttämään tuloskuntonsa myös tulevilla neljänneksillä, ei sijoittajilla ole aihetta valitukseen tai tyytymättömyyteen.

Lisää aiheesta esim ArsTechnicasta: Steve Jobs drops by Apple earnings call to take jabs at competition.

Avainsanat: , ,