HTC Wildfire – suuri pieni puhelin

Nyt on tarjolla hyviä uutisia ihmisille, jotka haluavat älypuhelimen, mutta joilla ei ole varaa tai halua maksaa yli 500 euroa puhelimestaan: keskihintaluokkaan alkaa pikkuhiljaa ilmestyä nykyaikaisia älypuhelimia tuoden ne samalla yhä suuremmalle osalle ihmisiä.
Hyvä esimerkki tästä suuntauksesta on HTC Wildfire, joka maksaa vain noin 280 ilman kytköksiä, mutta jonka ominaisuudet oavt hyvin lähellä kalliimpia kilpailijoita. Wildfire on hyvä esimerkki tuotteesta, mikä kompromisseista huolimatta kuuluu selvästi älypuhelinten luokkaan. Ostajan on kuitenkin oltava tietoinen ja ymmärrettävä mitä nämä kompromissit ovat ja mihin ne vaikuttavat.
Saimme HTC:ltä Wildfire:n testattavaksi parin viikon ajaksi ja pyrin alla kertomaan kokemuksistani. Arvostelu toivon mukaan auttaa sinua päätöksenteossa kun mietit onko tämä oikea puhelin juuri sinulle. Huomaa, että en käy tässä juurta jaksain teknisiä yksityiskohtia, sillä ne selviävät helposti muualta – kuten HTC:n Wildfire sivuilta.
Aloitetaan laitten hyvillä ja positiivisilla ominaisuuksilla.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä on tärkeiden toiminnallisuuksien suhteen helposti opittava ja se vastaa hyvin käyttäjän ohjaukseen. Puhelimessa on Googlen Android 2.1 käyttöjärjestelmä minkä päälle HTC on lisännyt oman Sense UI -käyttöliittymän. Paketti toimii hyvin huolimatta rautapuolen rajoitteista. Puhelin toimi pääsääntöisesti hyvin, ja tahmeus oli varsin harvinaista. Yksi Androidin hienouksista on keskitetty ja hienovarainen notifikaatti -järjestelmä. Kyseessä on ominaisuus missä eri sovelluksista tulevat tapahtumat kootaan yhteen listaan. Tapahtumat eivät koskaan keskeytä käyttäjän toimia. Käyttöliittymän ylälaidassa on alue, mihin notifikaatit tulevat ja kertovat käyttäjälle mikäli hänen tulisi reagoida näihin. Tapahtumalistaan pääse helposti käsiksi pyyhkäisy -eleellä.
HTC Wildfire käyttöliittymä on lokalisoitu suomenkielelle. Kaikki puhelimen valikot on saatavilla suomeksi.Myös virtuaalinen näppäimistö ja sen ennakoiva tekstinsyöttö tukevat suomenkieltä. Ja mikä hienoa, kielen vaihtaminen tekstiä kirjoitettaessa on erittäin helppoa.

Itse puhelin ja ulkoasu

Puhelimen runkoa ei ole tehty alumiinin kaltaisista kalliimmista materiaaleista, mutta se ei siitä huolimatta tunnu halvalta. Puhelin on pieni kokoinen ja siten helppo kantaa taskussa tai pitää kädessä. Pyöreä muotoilu oli kaunis ja mielyttävä käyttää. Useat värivaihtoehdot takaavat, että valikoimasta löytyy kaikkien makuun. Näyttö on pieni, mutta käytettävä. Näytön koko on syytä huomioida, ja palaankin siihen myöhemmin.

Akun kesto

Akku on tärkeä ominaisuus älypuhelimeessa. Kuluttajat ovat tottuneet, että älypuhelin kestää käytössä ainakin yhden kokonaisen päivän yhdellä latauksella. Tähän haasteeseen Wildfire pystyy kyllä vastaamaan huolimatta siitä, että puhelimessa on paljon ominaisuuksia jotka käyttävät koko ajan tai säänölliseseti verkkoa. Hyvään akunkestoon on varmasti osasyynä Androidin virranhalinta, mutta eipäilen, että puhelimen TFT näyttö on myös osasyynä akun kestoon. TFT näyttö kun on selvästi OLED -näyttöä pihimpi virrankäytössä.

Palveluiden integraatio

Wildfire yllättää kalliimpien mallien tapaan siinä, kuinka helppo Googlen palveluiden käyttöönotto on. Käyttäjän tarvitsee vain syöttää Google tunnukset puhelimeen ja puhelin hoitaa loput. Muutaman minuutin kuluttua käytössäsi ovat Googlen sähköposti, chat ja yhteystiedot Googlen sähköpostista.
Lisäksi puhelin integroituu ilman lisäsovelluksia Facebookiin ja Twitteriin. Näiden verkostojen yhteystiedot integroituvat nätisti puhelimeen ja ne yhdistyvät olemassa olevien kontaktien kanssa. Tietoja synkronisoidaan automaattisesti, joten tiedät aina mitä ystäväsi puuhastelevat, jopa silloin kun he soittavat sinulle – kiitos tästä HTC:n kehittämän edistyneen soittajantunnistuksen.
Ennenkuin riennät ostamaan HTC:n Wildfire puhelinta, on sinun syytä tietää myös puhelimen puutteet mihin itse törmäsin testin aikana. Puutelista on lyhyt, mutta ne saattavat olla tärkeitä juuri sinulle.

Näyttö

Mikäli tämän hetkinen puhelimesi on jo usean vuoden vanha, saattaa Wildfiren värinäyttö vaikuttaa sinusta loistavalta. Puhelimessa oleva TFT näyttö on kuitenkin sen Akilleen kantapää. HTC selvästi teki tietoisen kompromissin näytössä jotta he saivat pidettyä puhelimen hinnan riittävän alhaisena ja akunkeston riittävänä. Tämän seuraksena QVGA (240 x 320 pikseliä) resoluutio on usein liian huono – erityisesti silloin kun luet esimerkiksi nettisivuja tai sähöposteja. Mikäli tekstaat paljon, selailet nettiä tai luet kirjoja, kannattaa varmistaa, että näyttö on riitävä tarkoituksiisi. Oletin tottuvatni näyttöön testin aikana, mutta näin ei käynyt. Kahden viikon käytön jälkeen olin iloinen palatessani käyttämään puhelinta, jossa on parempi resoluutio eikä minun tarvinut nähdä enää yksittäisiä pikseleitä.

Sovellustarjonta Android -markkinpaikalta

Android käyttöjärjestelmä Wildfiressä tarjoaa runsaan joukon ladattavia sovelluksia Android markkinapaikalta. Katalogi on kasvanut säädyllisen kokoiseksi, mutta ongelmaksi muodostuu se, että sovellukset on kehitetty toimimaan puhelimissa, joissa on parempi resoluutio. Aika usein joutui huomaamaan kuinka ladattu sovellus ei yksinkertaisesti toiminut kunnolla pienellä näytöllä. Tähän ongelmaan törmää valitettavasti jopa joissain Wildfiren esiasennetuissa sovelluksissa. Tekstiviestitys sovelluksen käyttöliittymä toimii hyvin pystyasennossa, mutta kun puhelimen kääntää vaaka-asentoon katoaa “lähetä” näppäin ruudulta. Tämän seurauksena tekstiviestin lähettäminen vaaka-asennossa on ärsyttävä kaksivaiheinen prosessi.

Kaikenkaikkiaan, HTC Wildfire tuntui hyvältä kompromissilta hinnan ja ominaisuuksien välillä ja tämä on varmasti loistava hankinta ihmisille jotka kaipaavat ominaisuuksilla kyllästesttyä puhelinta alle 300 euron hintaluokassa. Ja jos näytön resoluutio ei olisi niin alhainen, hankkisin laitteen itsellenikin.

HTC Wildfiren saat hyvään 289 euron hintaan esimerkiksi onoff.fi -verkkokaupasta: HTC Wildfire @ onoff.fi myös Mocca värisenä. Toimituskulut vain 3 euroa.