Menettääkö Apple lypsylehmänsä?

iPhone 3GS

Päivän kuuma kotimainen mobiiliuutinen on ollut luonnollisesti se, että Elisa alkaa myymään Applen kehuttua ja kohuttua iPhone mallistoa Suomessa. iPhonen myynti on ollut tähän mennessä yksinoikeudella TeliaSoneralla (ja sen tytäryhtiöillä). TeliaSonera on myynyt iPhonea vain kytkökaupalla, eli puhelimen ostaja joutuu sitoutumaan samalla vuoden tai kahden liittymäsopimukseen TeliaSoneran kanssa.

Apple on lyönyt kaikki kilpailijansa kanveesiin mitä tulee voiton tekemiseen. iPhone on ollut Applelle oikea rahasampo. Yksi merkittävimmistä syistä hurjiin voittoihin on ollut juuri operaattorikytkökset. Huhujen mukaan operaattorit maksavat Applelle jonkinmoisen osan iPhone liittymistä saatavista voitoista – laitteen hinnan lisäksi. Niinpä Apple onnistuu rahastamaan laitteellaan sen koko elinkaaren ajan – tosin kuin muut valmistajat, jotka ansaitsemaan katteensa laitteen hinnassa. Toki operaattorit subventoivat muidenkin valmistajien hintoja, mutta tarinoiden mukaan vain Apple saa puhelimen hinnan lisäksi oman osuutensa liittymän maksuista.

Elisa alkaa kuitenkin myymään iPhonea ilman minkään maailman kytköksiä. Asiakas voi ostaa iPhonensa Elisan myymälästä noin 600 euron hintaan (hinta luonnolisesti vaihtelee 16 gigatavun ja 32 gigatavun välillä). Tämän jälkeen ostaja voi tuikata puhelimeensa minkä tahansa SIM kortin – ilman, että hänelle jää käteen ylimääräistä Elisan korttia.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että Elisa tuskin maksaa osuuksia Applelle liittymistä joilla iPhonea käytetään, sillä se ei välttämättä myy puhelimen mukana littymää.

Mikäli iPhonen myynti vapautuu maailmalla, seuraa siitä helposti kaksi asiaa. Ensinnäkin iPhonen yleistynee räjähdysmäisesti – eikä se ole jatkossa enää teknoeliitin leikkikalu. Toinen seuraus onkin Applelle mielenkiintoinen: mistä Apple saa jatkossa rahansa. Myymällä pelkkiä laitteita (ilman lisätuloja liittymistä) se joutuu kilpailemaan samoilla säännöillä muiden valmistajien kanssa. Luonnollisesti Applen voitot kasvavat, tilapäisesti, kun myynti lähtee nousuun. Kysymys onkin, mitä Apple meinaa tehdä kun nousu taittuu.

Myynnin vapautuminen on luultavasti Applen vastaisku markkinaosuuksien menetyksille, mistä iPhone on kärsinyt viime vuoden aikana. En yritä väittää, että iPhone myisi huonosti. Applen haasteeksi kuitenkin on tullut se, että älypuhelinten markkinat kasvavat nopeammin kuin iPhonen myynti – niinpä seurauksena on markkinaosuuden putoaminen. Vapauttamalla myynti kytköksistä, varmistaa sen, että puhelinta luultavasti tullaan myymään enemmän – ja kenties sen seurauksena Apple saa kasvuluvuissa kiinni koko älypuhelinmarkkinan kasvunumerot – ja markkinaosuuden putoaminen lakkaa.