Onko RIM:n joutsenlaulu alkanut?

Älypuhelinmarkkinoiden johtokaksikko Nokia ja kanadalainen RIM on ollut yhdysvaltalaisten teknologiasivustojen hampaissa jo pitkään. Nokiaa on arvosteltu tasaisesti innovaation puutteesta käytettävyyden puolella, sekä hitaasta reagoinnista muuttuneeseen markkinaan ja kilpailuun. 

Samaan aikaan RIM on saanut olla kuitenkin enemmän rauhassa kriitikoilta, joskin myös RIM on kärsinyt bloggaajien kiinnostuksen puutteesta. Onkin mielenkiintoista, että älypuhelinten johtokaksikko on saanut selvästi vähemmän palstamillimetrejä mediassa kuin tämän hetken mediaseksikkäät haastajat: Android ja iPhone. 

RIM on kuitenkin menettänyt suosiotaan hitaasti mutta varmasti – samaa tahtia kun Anrdoid ja iPhone on kasvattanut suosiotaan. Nokia on onnistunut säilyttämään prosentuaalisesti osuuttaan älypuhelimissa, mutta ei lippulaivaluokassa. RIM julkaisikin eilen vastauskensa kovenevaan kilpailuun: Torch mallin. 

Ainakaan Gizmodon ensireaktiot eivät ole mairittelevia. Puhelin tyrmätään mm. alimitoitetun prosessorin takia. Alhainen prosessorin teho johtaa nykivään ja kömpelöön käyttöliittymään. Näytön resoluutio on selvästi muiden valmistajien huippumalleja heikompi, mikä vaikuttaa suoraan käytettävyyteen ja mm. Internet selailuun, mikä on yksi älypuhelinten suosituimmista ominaisuuksista. Myöskään ohjelmistopuolella ei omia innovaatiota nähdä, vaan enemmänkin kilpailijoiden seuraamista. Sen sijaan fyysinen näppäimistö saa kiitosta. [lue lisää Gizmodosta: "Vaisu Torch ennakoi lopun alkua RIM:lle"]

On huomattavaa, että RIM on erityisen vahva juuri Pohjois-Amerikassa, missä tällä hetkellä kilpaillaan näytön suuruudella, resoluutiolla ja prosessoriteholla. Ja näissä asioissa RIM on päättänyt jättäytyä kilpailijoistaan jälkeen. Odotettavissa on, että RIM:n markkinaosuus laskenee jatkossakin. Torchin esittelyn jälkeen RIM:in osake putosi noin 3% kun kilpailijoiden osakkeet pysyivät edellisen päivän tasolla.
Avainsanat: