E-kirja -kauppa käy kuumana

E-kirjojen kauppa käy kuumana Amerikassa, samoin kuin e-kirjojen lukulaitteiden kilpa. Suomi joutuu vielä toistaiseksi (toivottavasti ei pitkään) seuraamaan tätä kilpailua sivusta. Eilen raportoitiin, että Kindlen uusi versio on myynyt niin hyvin, että niitä ei ole tällä hetkellä varastossa lainkaan. Tämä tietenkin kertoo tyypillisesti alhaisesta ennakkovalmistusmäärästä ja huonosta suunnittelusta – mutta toistaalta mikään ei ole parempi uutinen uudelle vempeleelle, kuin uutinen, että se on loppuunmyyty.

Tänään Amazon ilmoitti, että sillä on kireästä kilpailusta (Apple, Barnes & Noble) huolimatta e-kirjojen markkinoista 70-80% hallussaan. Asiasta voi lukea cnetin artikkelista.
Kun Apple toi iPadin markkinoille, Amazon joutui mielenkiintoiseen tilanteeseen kirjojen hinnoittelun suhteen. Kustantamot halusivat nostaa kirjojen hintoja ja iPad antoi niillä riittävän vipuvarren neuvotteluihin. Niinpä Amazon joutui muuttamaan hinnoittelua – tuskin pitkin hampain, sillä lisää hypeä kirjoille ja samalla korkeampi hinta luultavasti vain lisäsi Amazonin voittoa e-kirjamyynnistä.
Mutta hintojen sopiminen on perinteisesti ollut kapitalismissa huono asia. Niinpä tänään saamme lukea Gizmodosta, kuin Yhdysvaltain yleinen syyttäjä tutkii Applea ja Amazonia e-kirjojen ylihinnoittelusta.
Avainsanat: , , ,