Compaq minikannettava PRESCQ10101SO

Aina silloin tällöin Gigantilla tai Verkkokauppa.com:illa tulee tarjolle loistavanhintainen minikannettava. Nyt vuorossa on Gigantti, ja tarjolla on Compaqin (HP) minikannettava 10.1 tuuman näytöllä alle 200 euron. Mielestäni tuo 200 euroa on melko maaginen raja mitä tulee kannattaviin tietokoneisiin. Rehellisyyden nimissä – tämänkokoisella kannettavalla ei pysty tekemään mitään vakavaa / tosissaan. Tietkoneen näytön resoluutio on vaivainen 1024 x 600 pikseliä – eli se juuri ja juuri riittää moderneihin nettisivuihin. Kovalevy riittää loistavasti nettiselailuun ja perusdokumentteihin, mutta mitään multimediakirjastoa sinne on turha alkaa rakentaa (160 gigatavuun ei montaa elokuvaa sovi). Mukavia bonuksiakin tässä on: nettikamera ja bluetooth. Prosessori on Intelin Atom N270, mikä toimii 1.6 Gigahertzin kellotaajuudella. Atom prosessorien pitäisi olla virrankulutuksen suhteen taloudellisia, joten kuuden kennon akustakin voi odottaa saavansa irti enemmän kuin yhden tunnin. Valitettavasti kovalevynä on perinteinen kovalevy eikä nopea ja virtapihi SSD -levy. Mutta SSD levyllä varustettuna olisi hintalappukin jotain ihan muuta.

Mihin tämmöistä minikonetta sitten oikein tarvitsee? No lomamatkoille tietenkin. Mökille tai ulkomaille. Parempaa matkakumppania saa  hakea. Modernin hotellin perusvarusteluun pitää kuulua tänä päivänä ilmainen verkkoyhteys – ja siihenhän tämä on mitä mainioin. Painoa laitteella on vain hitunen yli 1 kg, eli liikaa kannettavaa tästä ei koidu. Ja oma kohtaisten kokemusten perusteella on matkakohteessa usein mukava suunnitella vaikka seuraavan päivän ohjelmaa katselemalla netistä valmiiksi kohteita ja reittejä. Pienen kannettavan avulla ei lomaa tarvitse suunnitella kotona etukäteen – ja suunnitelmia on  helppo muuttaa paikanpäällä kun asioita voi tarkistaa netistä – eikä tarvitse turvautua vieraskielisiin keltaisiin sivuihin.

Käyttöjärjestelmän virkaa toimittaa Windows XP, mikä varmasti ajaa asiansa. Jos haluaa koneestaan enemmän irti, voin aina suositella Ubuntu Linuxia, minkä avulla tästä tulee jopa perinteseen kannettavaan verrattava voimakone.

Hinta siis 199 euroa. Ehdottomasti loisto-ostos.

Ei muuta kuin linkkiä pitkin Gigantin sivuille.