JBL Reference 420 kuulokkeet

Olen jo muutaman kuukauden silmäillyt JBL:n Reference 420 kuulokkeita konebox.fi:stä. Viime viikolla vihdoin huomasin, että hinta oli pudonnut entisestään – nyt kuulokkeet sai jo hintaan 29 euroa. Ostopäätös oli syntynyt ja niinpä pistin tilausken vetämään ja kävin perjantaina noutamassa kuulokkeet konebox:in myymälästä.

Ennen ostosta googlailin hieman näitä kuulokkeita ja ehkä silmiinpistävin seikka oli kuulokkeiden hinta. Markkinoilletulon yhteydessä Reference 420 kuulokkeet maksoivat jotain 100-150 euron tienoilla ja tuohon hintaan kyseisiä kuulokkeita myydään yhä monessa netin kaupassa. Niinpä tuo 29 euroa tuntui vähintään naurettavan edulliselta.

Äänenlaadusta en oikeastaan löytänyt mitään kunnon arvioita. Kommentit olivat varsin ristiriisia – toisaalla äänenlaatua ylistettiin ja toisaalla sitä väitettiin keskinkertaiseksi, eikä missään tapauksessa 100 euron arvoiseksi.

Ensivaikutelma

Paketissa ensimmäinen silmiinpistävä seikka oli sen koko – kuulokkeet tulevat todella suuressa laatikossa. Laatikon avattua syykin selviää – kuulokkeiden säilytys-/kuljetuskotelo on todella suuri jopa kuulokkeiden kokoon nähden. Reference 420 sangat eivätkä kuulokeosa taitu millään tavalla, niinpä ne vievät aika paljon tilaa. Tosin kuulokkeiden, ihan käytännöllinen, rasia on liioitellun kokoinen.

Positiviista rasiassa on kuitenkin sen ominaisuudet: se on kovakantinen ja lisävarusteille on kätevät pienet säilytyspussit. Pakkaukseen kuuluvat rasian ja kuulokkeiden lisäksi stereoliitin, lentokoneliitin ja jatkojohto.

Laatuvaikutelma ja mukavuus

Itse kuulokkeet tuntuvat ehkä hieman muovisilta – ei mielestäni 150 euron kuulokkeilta. En minä tosin 150 euro niistä maksanutkaan. Valkoisina kuulokkeet ovat kuitenkin varsin tyylikkään näköiset. Yksi erittäin mielenkiintoinen seikka on kuulokkeiden johto, joka ei ole perinteistä kumilla peitettyä johtoa, vaan johto on enemmänkin narumaista ja sinällään kestäväntuntuista. Narunomainen johto on itseasiassa varsin kätevän oloinen – pisteet siitä  JBL:lle.

Kuulokkeet ovat perinteiset korvien ympärille asettuvat. Ensituntumalta kuulokkeet laitetaan “väärin päin” päähän, mutta kuulokkeet sankoinen istuvat itseasiassa erittäin hyvin. Voin kuvitella, että nämä kuulokkeet eivät paina eivätkä rasita edes pitkän kuuntelun jälkeen. Myös tässä JBL on mielestäni onnistunut varsin hyvin.

Ääni

Nyt kun on arvioitu kuulokkeiden ulkoiset ominaisuudet on ehkä syytä perehtyä hieman itse äänenlaatuun. Tässä on ehkä syytä mainita, että on suinkaan ole mikään hifisti – joten arvioini äänestä perustuvat puhtaasti omaan tuntumaan ja fiilikseen.

Ensimmäinen testaamani soitin oli Nokian X3 musiikkipuhelin. Perusasetuksilla ääni kuulosti erittäin ontolta ja etäiseltä. Suoraan sanottuna säikähdin äänen laatua. Päätin kuitenkin kokeilla minkälainen vaikutus taajuuskorjaimella on ääneen. Pienen hienosäädön jälkeen alkoi ääni muistuttaa sitä miltä minä haluan sen kuulostavan. Ongelmaksi osoittautui kuitenkin se, että osa kappalaista kuulosti todella hyvältä mutta osa oli kuin eri planeetalta – eikä suinkaan positiivisessa mielessä. Testi kuitenkin osoitti sen, että kuulokkeista on mahdollista saada hyvää ääntä ulos, mutta se ei tule automaattisesti. Siinä missä perus korvanappikuulokkeet kuulostavat suunnilleen kohtuullisen hyviltä perusasetuksilla, pitää Reference 420 kuulokkeita varten säätää soittimen asetuksia.

Toinen testilaite oli Applen iPod Touch. Myös Applen soitin tarjosi perusasetuksilla melko onton kuuloista äänimaisemaa. Mutta kuten Nokian X3, iPod sai tuotettua varsin hyvänkuuloista musiikkia kunhan taajuuskorjainta säädettiin hieman. Myös iPodin tapauksessa kappaleiden väliset erot olivat korvin kuultavia.

Yhteenveto

Varsin tyydyttävästi varusteltu kuulokepaketti sisältää tyylikkäät kuulokkeet joiden istuvuus tuntuu keskimääräistä paremmalta.

Jos äänenlaatua summeeraisi sanoisin, että JBL:n Reference 420 pystyy tuottamaan todella selvää ja syvää ääntä kunhan soittimen asetukset ovat kohdallaan. Arkikäytössä kappaleiden väliset suuret erot osoittautuvat kuitenkin ongelmallisiksi. Siinä missä joku kappale kuulostaa loistavalta, saattaa seuraava kuulostaa taas siltä, että vanhaa kelamankkaa soitetaan tynnyrin pohjalla.

Hintaansa nähden JBL:n kuulokkeet ovat kaikesta huolimatta loistava ostos.

Ominaisuudet/varusteet: 10/10

Laatuvaikutelma: 7/10

Äänenlaatu: 8/10

Hinta: 10/10

Yleisarvosana: 8.8


Avainsanat: , ,