Sony NWZ-A845 mediasoitin

Sain käsiini taas uuden mp3 soittimen – tällä kertaa testiin pääsi / joutui Sonyn NWZ-A845. Soitin on äärimmäisen kevyt ja siinä on soittimen kokoon nähden suuri 2.8 tuuman OLED näyttö. Speksien mukaan soittimessa on 16 gigatavua tallennustilaa, joskin itse testailin vain muutamalla gigalla.16 gigaan saa kuitenkin sullottua jo varsin komean kokoelman.

Ensivaikutelma

Soitinta myydään erittäin pienikokoisessa myyntipakkauksessa, joka osoittatuu varsinaiseksi tilaihmeeksi kun pakkauksen avaa. Pieneen pakettiin on sovitettu soitin, kuulokkeet, latausjohto (USB kaapeli), telakka ja ohjekirja. Uskaltaisin melkein väittää, ettei paketissa ole lainkaanhukkatilaa – niin tiiviisti tavarat on sovitettu. Kiiltävä soitin oli pakattu siististi kuulokkeiden viereen ja teki kyllä tavoitellun vaikutuksen paketin avaajaan.

Tiedonsiirto

On ehkä hieman harmi, että soittimessa on oma, erikoinen liitäntä, joten nurkissa lojuvia USB johtoja ei voi tämän soittimen kanssa hyödyntää. Paketissa oleva johto kannattaa siis pistää hyvää talteen, sillä jos se katoaa, on edessä uuden kaapelin ostaminen – luultavasti kovaan hintaan. Mutta tämä on aika pieni ongelma, melkeinhän se on ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että elektroniikkavalmistajat käyttävät erilaisia liittimiä.

Ensimmäinen tehtävä minulla on aina ottaa kovalevylle talteen soittimen omassa muistissa olevat tiedot. Yleensä soittimet sisältävät valmiiksi muutaman mp3 kappaleen ja jotain ohjekirjoja ja mahdollisesti myös ohjelmia. Ensimmäinen huomio oli se, että tällä kertaa Sonyn soittimesta data siirtyi varsin sujuvasti myös tietokoneelle päin. Edellisellä testillä muutaman kappaleen kopiointi osoittautui äärimmäisen hitaaksi operaatioksi. Tässä soittimessa ei moisia ongelmia ollut.

Seuraavaksi siirsin soittimeen muutaman kappaleen – ikään kuin testiksi. Pistin minulle tyypillisen soittolistan, jossa oli toistasataa kappaletta ja tilaaa se vei toista gigatavua. Tiedonsiirto soittimeenkin osoittautui varsin helpoksi ja nopeaksi operaatioksi. Käytin kappaleiden siirtoon Ubuntua. Koska minulla ei ole Windowsia käytössä en sitä voinut testailla sen enempää, mutta olen aika varma, että myös Windows media playerillä voi siirtää musiikkia ja muuta mediaa soittimeen vaivattomasti. Enkä usko DRM suojaustenkaan olevan onglema, jos kyse on WMDRM suojatusta WMA tiedostosta.

Valokuvat ja Videot

NWZ-A845 tukee myös valokuvien ja videoiden katselua. Ensikuulemalta ja -näkemältä en voisi kuvitella katsovani videoita näin pienestä soittimesta. Päätin kuitenkin kokeilla muistissa valmiiksi olevaa jalkapallo-ottelun pätkää. Ennakkoluuloni huuhtoituivat kankkulan kaivoon. Kuvan laatu oli uskomattoman kirkas ja selvä. Kuva oli jopa niin hyvä, että jäin katsomaan tuota esimerkkivideota eikä soittimen pieni koko vaivannut minua lainkaan.

Tästä innostuneena päätin siirtää soittimeen xvid enkoodatun videonpätkän. Videon siirryttyä soittimeen kokeilin toistaa videota – ja kuinka ollakaan, se ei soinut. Se olisikin ollut jo liian hyvää ollakseen totta. Soitin toistaa vain mp4 videoita.

Videoiden ja valokuvien kannalta olisi ollut parempi jos soittimessa olisi ollut oma kamera – tällä tavalla soittimeen olisi tullut sisältöä luonnollisella tavalla. Minun on vaikea keksiä syytä miksi siirtäisin video- tai digikameralla kuvattuja videoita tai kuvia soittimeen… jakamista varten kenties? No, tämä käyttötapaus ei ehkä ole minua varten. Mutta kuten sanottu, näyttö on todella kirkas ja tarkka, joten kyllä sillä kelpaa kuvia katsella.

Musiikki

Nyt päästiin sitten itse asiaan – eli musiikkiin. Soittimen paketissa tuli nappikuulokkeet ja niihin muutama erikokoinen sovituskappale. Kuulokkeet olivat mielestäni erikoisen muotoiset ja vähän epäilin miltä ne mahtaisivat tuntua korvissa. Myös tämä epäilyn kohde osoittautui turhaksi. Kuulokkeet istuivat todella hyvin. Paremmin kuin mitkään kuulokkeet tähän mennessä. Ostin useita vuosia sitten Sonyn in-ear kuulokkeet, jotka istuivat huonosti korvaan ja äänenlaatu oli todella heikko. Soittimen mukana tulleita kuulokkeita kokeillessa huomasi, kuinka tekniikka oli kehittynyt. Paketissa olevat kuulokkeet olivat kaiken muun hyvän lisäksi vielä noise cancelling kuulokkeet – eli niissä käytettiin kohinanpoistoteknologiaa. Rehellisesti sanottuna: soitin ja kuulokkeet yhdessä olivat niin hyvän tuntuiset ja kuuloiset, että muut näkemäni ja kokeileman mp3 soittimet voivat puolestani mennä nurkkaan häpeämään.

Soittimen valmiista taajuuskorjainprofiileista saa varmasti valittua mieleisensä lähes mihin musiikintyyliin tahansa.

Muuta mainittavaa

Jo edellä mainituiden ominaisuuksien lisäksi NWZ-A845 sisältää myös FM radion, tuen podcasteille.

Ainiin… ja loppuun jätettiin ehkä se mielenkiintoisin herkku, eli akun kesto. Tätä nykyä soittimet kun tuppaavat kisaamaan pääsääntöisesti ominaisuuksilla, mutta samalla käyttäjäparka jätetään tuskailemaan turhan nopeasti loppuvan akun kanssa. Myös tässä suhteessa Sony on onnistunut erinomaisesti. Akun nimittäin luvataan kestävän noin 30 tuntia yhdellä latauksella musiikinkuuntelussa. Ja jos sinua kiinnostaa enemmän videoiden katseleminen, niin niitäkin voit yhdellä latauksella tuijottaa kokonaiset 10 tuntia – eli noin viisi kokoillan elokuvaa…

Hinta

Tässä kohtaa kiinnostuin itsekin jo siitä mitä tämä soitin sitten oikein kustantaa – kun pakkauksessa on loistavantuntuinen soitin ja erinomaiset kuulokkeet. Googlaus paljasti, että tällä  hetkellä soittimen saisi halvimmillaan hintaan 228 euroa. Kyse ei siis ole halvasta soittimesta, mutta sen kyllä arvasi kun tätä kokeili. Laatua ja hienoja ominaisuuksia ei todellakaan saa halvalla. Mutta toisaalta – jo pelkästään hyvät noise cancelling kuulokkeet maksavat helposti 70-100 euroa, joten itse soittimen hinnaksi ei jää enää kuin reilu 100 euroa. Ja kyllä se sen arvoinen on helposti. Eli tässä kohtaa todella kannattaa katsoa mitä paukkauksessa on, eikä tuijottaa vain pelkkää hintaa.

Yhteenveto:

Sonyn NWZ-A845 ei ehkä ole kokoluokkansa halvin soitin, mutta varustelussa ja ominaisuuksissa tätä soitinta on vaikea lyödä. Äänenlaatua ei voi kehua liikaa – ja tässä suhteessa erinomaisen tuntuiset kuulokkeet ajavat asiaansa hieman unelmaa sujuvammin.

Äänenlaatu: 10/10

Käyttömukavuus: 9/10

Ominaisuudet: 9/10

Laatuvaikutelma: 10/10

Hinta: 8/10

Yleisarvosana:  9.2

Mikäli kiinnostuit soittimesta, kannattaa siihen tutustua myös Sonyn verkkosivujen kautta – missä kerrotaan paljon lisää teknisiä yksityiskohtia. Sivuilla on myös paljon kuvamateriaalia joka helpottaa mielikuvanmuodostamisessa. Tätä soittopeliä ei tosin ehkä osteta pelkän myyntiesitteen perusteella, sen verran arvokas soitin on. Suosittelen kuitenkin painelemaan lähimpään kauppaan ja kokeilevan soitinta itse. Sille keikalle kannattaa varata tuo 230 euroa mukaan, sillä kaupasta on luultavasti vaikea poistua ilman soitinta – sen verran hyvältä musiikki kuulostaa.

Avainsanat: , , , , ,