Linn Majik DS-verkkosoitin

Taustaa

Linn on pitkän linjan äänentoistoon keskittynyt valmistaja Skotlannista. Linn perustettiin vuonna 1972 ja samana vuonna julkistettiin myös Sondek LP12-levysoitin, joka on edelleen tuotannossa. Tuotteiden kehitys heidän omien sanojen mukaan perustuu mahdollisimman tarkkaan musiikin (ja viime vuosina myös elokuvien ääniraidan) toistumiseen: jos se kuulostaa paremmalta, se on parempi. Tämä lähestymistapa laittaa vähemmän painoarvoa laitteiden mittaustuloksille sekä ominaisuuksista puhumiselle ja enemmän subjektiiviselle kuuntelukokemukselle.

Musiikin toistoon keskittyminen ja eräällä tavalla omien polkujen kulkeminen on huomattu myös maailmalla jo pidemmän aikaa, vaikka Linn Suomessa varsin tuntematon onkin. Linnin filosofiasta on monenlaista keskustelua mennyt ja meneillään Internetin keskustelupalstoilla ja kannattajia löytyy niin puolesta kuin vastaan. Ja tietysti kyseessä on lähes kiihkomielistä menoa, jota on suorastaan viihteellistä seurata

Linn Majik DS

Tässä arvostelussa on Majik DS, musiikkia soittava verkkosoitin. Lyhenne tulee sanoista Digital Stream ja on Linnin vastaus tulevaisuuden musiikinkuunteluun. Heidän mukaansa kaikki musiikki siirtyy verkkkoon ja ovatpa ennustaneet jo CD-formaatin kuolemaa samalla lopettaen oman CD-soitinten valmistuksen. Joka tapauksesa digitaalisen kirjaston kuuntelusta täytyy tehdä mahdollisimman nautittavaa ja Linnille tyypilliseen tyyliin pääpaino on musiikin kuuntelussa, ei äänien. Tähän lopputulokseen pääsemiseksi Linn DS-soittimissa panostetaan DA-muunnokseen (digital-to-analog): otetaan valmiit DA-muuntimet suoraan hyllystä, heitetään suotimet pois ja tehdään omat. Tähän vielä oma kello sekä up-sampling ja paketti on valmis (Converting data to audio).

Linn Majik DS on digitaalisten soittimien valikoiman keskikastissa. Muut soittimet hintajärjestyksessä: Sneaky DS, (Majik DS), Akurate DS ja lippulaiva Klimax DS. Soitinten erot tulevat lähinnä käytettyjen komponenttien osalta, sillä softa on kaikkiin käytännössä sama. Majik DS ja Akurate DS ovat ulkoisesti samanlaiset, kun taas Klimax DS lippulaivana on tietysti erilainen ja Sneakyssä ei ole näyttöä lainkaan.

Ominaisuudet

Linn DS-soittimet ovat UPnP (Universal Plug and Play) sekä DLNA (Digital Living Network Alliance) yhteensopiva ja millä tahansa UPnP control pointilla voi DS-soittimia ohjata. Tämä teke Linnin lähestymisestä mielenkiintoisen, koska käyttäjä ei ole sidottu suljettuun järjestelmään. Sekä tietokoneelle että mobiililaitteisiin ja älypuhelimiin löytyy aikamoinen pino erilaisia UPnP-sovelluksia. Heikkona puolena taas on nimenomaan avoimuus ja koko paketin tarjoamisen puute kuten esimerkiksi Logitechin Squeezebox, joka on erittäin helppo ottaa käyttöön eikä vaadi mitään ylimääräistä.

Tuetut ääniformaatit ovat FLAC, WAV, AIFF, AAC, MP3 ja Apple Lossless (ALAC), näytteenotto aina 192kHz / 24bit asti. Myös SHOUTcast Internet radio-tuki löytyy, jolloin nettiradiot saa pelaamaan myös (esim. Spotifyn saa toimimaan, vaikkakin ohjaus pitää tehdä tietokoneelta).

Käyttöjärjestelmätuki ja ohjelmisto

Konfigurointisofta Konfig löytyy Windowsille (XP, Vista), Mac OS X:lle sekä Linuxille. Se mahdollistaa DS-soittimien Cara-softan päivityksen uudempaan versioon ja softapäivityksissä korjataan bugeja, mutta Linnin mukaan myös parannetaan äänenlaatua päivittämällä DA-muunnoksessa käytettäviä toimintoja.

Soittimen ohjausta varten on tarjolla Kinsky, jolla voi selata musiikkikirjastoa ja valita mitä kuuntelee. Kinsky on saatavilla virallisena versiona vain Windowsille ja Macille & Linuxille se on betana. Ohjausta varten ilman tietokonetta ei olekaan tarjolla mitään valmiina ja tässä on suurin puute Linnillä verrattuna muihin verkkosoittimiin.

Ensivaikutelma eli miten helposti sain musiikin ilmoille

Itselläni on suhteellisen vanha Mac Mini, jossa on vielä Tiger. En ole nähnyt tarvetta päivittää vanhaan rautaan uudempaa OS X:n versiota. Ja tästähän sitten ongelmat alkoivatkin.

Tahdoin ottaa käyttöön Majik DS:ssä olevan etuvahvistimen, sillä halusin kytkeä sen kiinni suoraan aktiivikaiuttimiin ja ohjata äänenvoimakkuutta Majik DS:n kautta. Tätä varten on siis tarjolla Konfig-ohjelma, jolla voi päivittää soittimen softan ja muuttaa asetuksia. Hain Linnin sivuilta Konfigin Mac-version, asensin sen vaan eipä käynnistynyt. Lueskelin forumeita ja löysin apua laittaa .NET platform (Mono). Asennus onnistui ja seuraavaksi Konfik uudestaan sisään. Ei toiminut vieläkään ja tässä vaiheessa luovutin (tosin myöhemmin huomasin, että tämän olisi voinut tehdä browserin kautta ilman Konfigia syöttämällä yksinkertaisesti soittimen IP-osoitteen). Sama ongelma toistui myös Kinskyn kanssa eli softa asentui, mutta ei käynnistynyt. Pienellä etsinnällä löysin vaihtoehtoisen ohjaus-softan Cideron ja sillä löysin NAS:lla eli verkkoasemalla olevan UPnP-serverin ja Majik DS:n (tosin vasta tulimuuria puukottamalla). Musiikin sain kuulumaan, mutta kappaleet vaihtuivat 18s välein. Kävin kaikki asetukset läpi, mutta ongelma jatkui ja päätin luovuttaa. Mietin jo, että onko Mac käyttäjiä mietitty lainkaan vai onko vika meikäläisessä.

Onneksi kotona on vanha kunnon Windows XP kone ja kaivoin sen pölyistä. Konfig ja Kinsky asentuivat ensimmäisellä kerralla kuten pitää. Sain Konfigin kautta äänenvoimakkuuden käyttöön ja Kinskyllä kiinni NAS:lla olevaan musiikkikirjastoon. Musa lenti ilmoille ensimmäisen kerran ja vihdoin pääsin ”nauttimaan” musiikista kuten Linn asiaa kuvaa.

Kun musiikki oli vihdoin saatu kuulumaan, piti alkaa miettimään kuinka soitinta ohjaisi. Tietokonetta ei viitsi käyttää ainoana ”kaukosäätimenä” puhumattakaan, että sen pitäisi olla jatkuvasti päällä, joten katsoin vaihtoehtoja älypuhelimista. Nokian N86 löytyi ja siinä mukana oleva UPnP-softa Home Media toimi mainiosti: NAS:lla oleva serveri löytyi heti samoin kuin Linn soittimena. Tällä mentiin jonkin aikaa, kunnes sain iPhonen ja perehdyin siinä oleviin mahdollisuuksiin. Kolme Linn DS:lle sopivaa sovellusta löytyi ja yllättäen Applen tuotteisiin ei saa mitään ilmaiseksi. Hävyttömän hintaiset Songbook (64.99e) sekä Konductor (42.99e) saivat jäädä ja ostin PlugPlayerin (3.99e). Tätä voi suositella, sillä se tuo mukaan juuri ne toiminnot, mitä kaipasin: nopea selaus touchilla, soitettavien kappaleiden lisäys ilman että musiikin kuuntelu pitää pysäyttää, soitettavista biiseistä tehdään automaattisesti playlist eli Linnin omalla kaukosäätimellä voi vaihtaa kappaletta ja satunnaissoitto. Alkoi olla paketti kasassa ja musiikin kuuntelusta oli tulossa oikeasti nautittavaa.

Tätä ennen olin toki ripannut koko musiikkikirjaston FLAC:na jo NAS:lle. Verkkoaseman kanssa piti myös kikkailla, mutta UPnP serveriä en halunnut alussa alkaa vaihtamaan. Lisäksi playlistit sekä Internet radiot ovat vielä toimintoja, joita en ole ehtinyt ottamaan kunnolla käyttöön. Näistä molemmista voisi tänne kirjoitella seuraavaksi.

Äänenlaatu

Monenlaista vahvistinta, kaiutinta, soitinta on tässä taloudessa tullut kierrätettyä ja täytyy myöntää, että jotain miellyttävää Linn Majik DS:ssä on. Musiikkia on mukava kuunnella eikä siihen tarvitse ponnistella, vaan se jotenkin soljuu ilmoille. Erityisesti bassopuoli on erittäin hyvä, joka tällaiselle metalli-friikille on tärkeää ja onpa tullut kuunneltua rauhallisempaakin naislaulua, jossa on sellaista puhtautta mukana, mitä aiemmin ei ollut. Tiedä sitten onko syynä se, että laitteita hävisi matkan varrelta ”pilaamasta”: soitin on kiinni aktiivikaiuttimissa suoraan. Verrattuna aiempaan CD-soitin ja vahvistin yhdistelmään, jota jo pidin erittäin hyvänä, vie Linn voiton. Sen verran paljon tykästyin, että myin vahvistimen sekä vanhan verkkosotaratsu Squeezebox Classicin pois, CD-soitin odottaa pääsyä toisaalla ja kaikki musiikki tulee nyt verkosta.

Hinta

Linn DS soittimet eivät ole todellakaan halvimmasta päästä ja selvästi he eivät asemoi itseään jokapojan tai tytön soittimena. Suomessa myynti on yhden liikkeen harteilla (www.musiikin.com) ja heidän listahinta Majik DS:lle on 2430e. Sanoisin, että kyseessä on hävyttömän hintainen laite ja erityisesti peilattuna, että mukana ei tule kaukosäädintä, jolla musakirjastoa voisi selata. Jos miettii vain äänenlaatua niin sitten ostoksen voisi jotenkin perustella. Omani tilasin ulkomailta, kun sopiva tarjous tuli vastaan selvästi, siis selvästi, Suomen hintaa halvemmalla.

Yhteenveto

Linn DS soittimia markkinoidaan musiikista nauttijan pelinä, jonka valttina on myös päivitettävyys softan kautta. Erityisesti musiikin kuuntelussa peli on mitä mainioin ja siinä lunastaa lupauksensa. Lisäksi lämmittää mieltä, että ohjaus perustuu avoimeen UPnP/DLNA standardiin, joka jättää mahdollisuuksia auki.

Erityistä pahennusta tulee käyttöönotosta. Verrattuna aiemmin omistamaani Logitechin Squeezebox & kaukosäädin + Squeezebox serveriin, on käyttöönotto aivan eri maailmasta. Logitech edustaa ”avaimet käteen”-ratkaisua, jolla kaiken saa pelaamaan heti, ja Linn:n kanssa oli ainakin allekirjoittaneella Macin kanssa ongelmia puhumattakaan, että erillinen control point pitää olla, jos ei tietokonetta halua käyttää. Tätä puolta Linn saisi reippaasti parantaa, erityisesti ottaen huomioon hinnan. En ihmettele, että Linn kouluttaa jälleenmyyjiään tekemään asennukset asiakkaan puolesta.

Ominaisuudet: 8/10

Laatu: 9/10

Käyttömukavuus: 6/10

Äänenlaatu 10/10

Hinta: 4/10

Yleisarvosana: 7.4

Avainsanat: ,