Mediateollisuuden kujanjuoksu torrenteja vastaan

Torrent verkko

Torrent teknologia on ollut ns. luovan teollisuuden hampaissa syntymästään lähtien. Levy -ja elokuvateollisuus on syyttänyt torrent -teknologiaa kannattavuutensa laskusta tai ainakin tulojen kasvun loppumisesta. Useissa lausunnoissa torrent teknologiaa pidetään synonyyminä piratismin kanssa. Ja vaikka torrent liikenteestä osa on ihan laillista, tuskin kukaan pystyy vakavalla naamalla kiistämään, että valtaosan liikenteestä aiheuttaa laittomasti jaetut tiedostot.

Julkiset taistelut
Julkisuudessa on käyty näyttäviä oikeudenkäyntejä näiden torrent -palvelinten ylläpitäjiä vastaan. Ehkä näkyvimmin julkisuudessa on jahdattu ruotsalaista Piratebay -torrent trackeriä. Piratebay on käyttänyt julkisuutta taitavasti hyväkseen, ja onnistunut synnyttämään mm. kansalaisliikkeen (piraattipuolue) omalla anarkistisella retoriikallaan. Piratebay saatiin kuitenkin vihdoin vuonna 2009 tuomittua Ruotsissa ja todettiin syylliseksi tekijänoikeusrikoksiin. Syytetyt valittivat päätöksestä välittömästi, eikä päätös siis ole lainvoimainen ennen kuin kaikki valitukset on käsitelty. Piratebay jatkaa toimintaansa normaalisti.

Toinen runsaasti palstamillimetrejä saava tapa taistella piratismia vastaan on ollut käydä oikeutta yksittäisiä ihmisiä vastaan ja saada oikeuslaitokset määräämään tähtitieteellisiä summia vahingonkorvauksian levy-yhtiölle ja elokuvastudioille. Näissä oikeudenkäynneissähän ei ole kyse oikeudesta tai rahasta, vaan tavoite on selvästi tehdä yksittäisistä ihmisistä varoittavia esimerkkejä suurelle yleisölle.

Tekijänoikeuksia puolustavat etujärjestöt ovat myös painostaneet aktiivisesti Internet palvelujen tarjoajia ja lainsäätäjiä. Osa palveluiden tarjoajista mm. rajoittaa torrent liikennettä teknisin keinoin. Torrent sovellukset vastasivat liikenteenrajoittamiseen salaamalla torrent liikenteen, minkä seurauksena palveluntarjoajat eivät pysty päättelemään enää mikä liikenne on torrent liikennettä, ja mikä on “normaalia” dataliikennettä.

Palveluntarjoajia on myös vaadittu katkaisemaan torrent -jakajien nettiyhtyekisä. Tämän taistelun eturintamassa ovat taistelleet Englanti ja Ranska. Englannissa tekijänoikeuksien haltijat ovat antaneet toimeksiantoja lakiyrityksille jotka lähettävät epäillyille piraateille sakkoja. Sakkoa vahvistetaan uhkauksella, että jos vastaanottaja ei maksa sakkoa, haastetaan hänet oikeuteen, missä tämä todennäköisesti häviää ja saa osakseen vielä suuremmat korvausvaatimukset.

Kilpajuoksu
Pari viikkoa sitten kansainvälisesti suosittu torrent trackeri Mininova ilmoitti siirtyvänsä kaidalle polulle ja poisti palvelustaan kaikki torrentit mitkä edesauttavat tekijänoikeussuojatun materiaalin jakamista. Kyseessä on siis jo toinen voitto mediateollisuudelle tänä vuonna – ensin tuomittiin Piratebay ja nyt saatiin suljettua Mininova. Voittaako oikeus siis vihdoinkin? No ei voita. Piratebay palasi verkkoon valitettuaan oikeuden päätöksestä ja Piratebay jatkaa toimintaansa normaalisti. Siinä missä Mininova “sulki ovensa” syntyy maailmalle uusia trackeri -palvelimia vähintään samaan tahtiin. Suosituimman trackerin paikan perii vain jonossa seuraavana odottava palvelu.

Tiedostonjakajat pitävät yllä etumatkaansa tekijänoikeusjärjestöihin ja niiden edustajiin. Eikä sitä voi pitää ihmeenä, mediateollisuuden palvelukessa on “joitain kymmeniä tuhansia ihmisiä” jotka yrittävät keksiä uusia tapoja hankaloittaa tiedostonjakamista. Tiedostonjakajia on kymmeniä, ellei satoja miljoonia ja joukossa on runsaasti taitavia ohjelmoijia, suunnittelijoita, hackereitä ja muita tietotekniikan asiantuntijoita. On selvää, että kymmenen miljoonaa asiaan vihkiytynyttä harrastajaa pystyy pitämään etumatkan joihinkin tuhansiin “päivätyöläisiin”.

Kun ISP:t alkoivat suodattaa torrent liikennettä, torrent -liikenne kryptattiin. Yksittäisten ihmisten jahtaaminen voidaan estää tarjoamalla käyttäjille anonymiteetti esimerkiksi erilaisten laillisten välityspalvelinten avulla. Torrent trackerien (siis palvelinten) ajojahdin seurauksena teknologia kehittyy siten, ettei keskitettyjä palvelimia enää tarvita – vaan yksittäinen torrent käyttäjä toimii osana hajautettua seurantajärjestelmää. Tämäkin teknologia on jo olemassa (DHT ja PEX) ja sen käyttö tulee lisääntymään mm. piratebayn kaltaisten tahojen aktiivisen promoamisen seurauksena.

Loppuyhteenveto
En sano, että taistelua laittomuuksia vastaan kannattaa lopettaa, mutta nyt tarvitaan kipeästi laillisia vaihtoehtoja. Elokuvien laittomalle jakamiselle voisi tarjota vaihtoehdoksi toimivia online videovuokraamoita – Yhdysvalloissa näitä jo toimiikin, mutta tänne pohjolan perukoille ne ovat rantautuneet kovin hitaasti ja onnettomin valikoimin. Spotifyn, last.fm:n ja pandoran kaltaiset palvelut avaavat polkua musiikin uusille jakelumalleille. Ehkä suurin ongelma laillisten vaihtoehtojen rantautumiselle Suomeen on mediateollisuuden haluttomuus myöntää sitä, että maailma ei olekaan jaettu kontrolloitaviin alueisiin.