Linux markkinaosuus minikannettavissa 32%

Linux vs Windows

Kun minikannettavien luokka syntyi (Asus EeePC 701) oli Linux käyttöjärjestelmän osuus uudessa luokassa 100%. Microsoftilta kesti hetken aikaa tajuta, että uusi kannettavien luokka oli tullut jäädäkseen, ja että minikannettavien yksi merkittävimmistä kilpailueduista oli hinta. Uutta mallistoa marssitettiin markkinoille Microsoftin kannalta huonoon aikaan – olihan se juuri päättänyt lopettaa Windows XPn myymisen ja pyrki pakottaa kaikki valmistajat Vistan piiriin. Vista oli kuitenkin resurssisyöppö, eikä siitäkään syystä sopinut kevyesti varusteltuihin minikannettaviin.

Microsoft reagoi kuitenkin riittävän pian, ja palautti XP:n valikoimaansa. Lisäksi pieni fud -kampanja (Fear, Uncertainty, Doubt) päälle, ja näytti siltä, että Microsoft sai valtaansa myös minikannettavien markkinan.

Mutta, eipä tilanne olekaan niin mustavalkoinen, että Linux olisi kadonnut minikannettavien joukosta. Useat analyytikot ja tutkimukset näyttävät kuitenkin lukuja minkä perusteella Linux olisi ottamassa markkinaosuutta takaisin minikannettavissa. Tilastojen mukaan jopa 32% minikannettavista on Linux esiasennettuna – tämän lisäksi moneen minikannettavaan asennetaan Linux -käyttöjärjestelmä jälkikäteen, jotta minikannettavan alhaisista tehoista saadaan kaikki irti.

Myös tulevaisuus näyttää lupaavalta Linuxin kannalta, luvassa on ARM prosessoreita, sekä Google Chormium OS, mikä pohjautuu myös Linuxiin. ABI Research ennustaakin Linuxin saavuttavan 50% markkinaosuuden minikannettavissa vuonna 2013.

Linux Is Regaining Netbook Market Share Quickly – O’Reilly Broadcast.