iPhonen markkinaosuus Japanin älypuhelimissa 46% (*ankka*)

NTT docomo mallisto

Olen vannonut itselleni, etten kirjoittaisi vempele.com:iin juttuja jotka eivät liity jotenkin Suomeen ja/tai ole meille suomalaisille mielenkiintoisia. Mutta niinhän se menee, että poikkeus vahvistaa säännön. Mikäli siis et ole kiinnostunut ulkomaiden teknouutisista, niin kannattaa siirtyä seuraavaan artikkeliin.

Muutamat teknosivustot (Appleinsider ja Slashdot) uutisoivat tänään melko näyttävästi kuinka Applen iPhonella on 46 prosentin markkinaosuus Japanin älypuhelinmarkkinoista. Kuulostaa hurjalta, ja niinhän se tietenkin onkin. Kuulostaa jopa uskomattomalta – ja niin se taitaa olla sitäkin. Voi olla, että saivartelen, ja jos näin on niin pahoittelut siitä. Mutta 46 prosentin osuus tarkoittaisi sitä, että lähes joka toinen japanissa käytössä oleva älypuhelin olisi Applen iPhone (3G tai 3GS). iPhone on ollut myynnissä Japanissa nyt pari vuotta, kun älypuhelimia maassa on myyty pisimpään maailmassa, eli reilusti yli viisi vuotta. Japani on tunnettu älypuhelinten ja kannettavan elektroniikan edelläkävijänä, mutta siitä huolimatta en usko vanhan puhelinmalliston uusiutuneen niin aggressiiivistesti ja Apple vetoisesti kuin uutisissa annetaan ymmärtää.

No, jos lievennetään tuota tulkintaa ja tulkitaan uutiset niin, että Applen iPhone hallitsi myytyjen älypuhelinten markkinoita tuolla 46 prosentin osuudellaan, olisiko uutinen sitten ok? Pahoitteluni, mutta sitäkin minun on lähes mahdoton uskoa. iPhonea myy Japanissa Softbank niminen operaattori yksinoikeudella. NTT Docomo on kuitenkin Japanin suurin operaattori yli 53 prosentin osuudellaan. Eikä Japanin matkapuhelinmarkkina ole edes kahden operaattorin kauppaa, vaan markkinoilla kisaa myös mm. KDDI. Teknisesti on tietenkin mahdollista, että Softbankin myymä iPhone todella hallitsisi 46 % myydyistä älypuhelimista mutta realiteetit huomioiden tuo kuulostaa lähinnä naurettavalta. NTT Docomo on nimittäin erityisen ansioitunut edistyksellisen mobiiliteknologian pioneeri, niinpä uskon, että NTT Docomon asiakkasta älypuhelimia ostaa vähintään yhtä paljon kuin Softbankinkin asiakkaista.Tilanne lie sama myös KDDI:n tapauksessa.

Eli jos olettaa, että kaikkien japanilaisten operaattoreiden asiakkaista yhtä suuri osuus on älypuhelinten käyttäjiä, on uutinen 46% markkinaosuudesta pahasti virheellinen, enkä usko että kyse on vahingosta.

Propsit Engadgetille tämän aiheen uutisoinnista. Heidän postauksessaan asia pistettiin oikeaan kontekstiin ja mittasuhteeseen …