Chromium OS pikatesti

Viime viikkojen mielenkiintoisin käyttöjärjestelmäuutinen on ollut Googlen Chromium OS julkistus. Kyse on siis Googlen kehittämästä, avoimen lähdekoodin, linux pohjaisestä käyttöjärjestelmästä. Google ei ole käsittääkseni ollut erityisen tarkka/avoin siitä  mihin tätä käyttöjärjestelmää halutaan työntää tai tarjota. Googlen toinen perustajista ehti kuitenkin vihjaisemaan, että Chromium OS ja Android tulevat yhdistymään jossain vaiheessa. Yhdistymistä odotellessa löytänee Chromium OS kodin uusista 9-12 tuuman minikannettavista. Ensimmäiset halukkaat ovat jo ilmoittautuneet jonoon, nimittäin Dell ja Acer; molemmat merkittäviä (mini)kannettavien valmistajia.

Mikäli Chromium OS päätyy tosiaan minikannettaviin, on kyse mielenkiintoisesta kotiinpaluusta. Asus nimittäin esitteli aikoinaan oman Linux jakelupakettinsa mikä oli asennettuna ensimmäisissä Eee PC minikannettavissa. Myös monet muut valmistajat käyttivät Linuxin ilmaisuutta painaakseen minikannettavien hintoja alas. Microsoft kuitenkin tajusi pelin hengen nopeasti ja päätti jatkaa XP käyttöjärjestelmän toimittamista valmistajille. Samassa uskoisin, että XP:n hinta esiasennettuna päätyi merkittävästi vanhoja hintoja alemmas. Microsoft ei voinut sallia uuden tulokkaan napata markkinaosuuksia Seattlen jättiläiseltä. Nykyään minikannettavat toimitetaan pääsääntöisesti joko XP tai Vista käyttöjärjestelmillä. Minikannettavien hinnat ovat myös ihan eri luokkaa mitä ne olivat kun uusi kannettavien luokka syntyi. Nykyään on vaikea löytää minikannettavaa alle 300 euron.

Netistä löytyy reilusti ohjeita miten Chormium OS:n voi asentaa USB muistitikulle tai erilliseen virtuaalikoneeseen (VMWare tai Virtualbox). Niinpä päätin asentaa Chromiumin esijulkaisin virtuaalikoneeseen ja kokeilla mistä hypessä oikein on kyse. Jos haluat itse kokeilla, niin lukaise tämä Techcrunchin artikkeli aiheesta.

Google on kertomansa mukaan panostanut reilusti käyttöjärjestelmän käynnistysnopeuden optimoimiseen. Panostus kyllä näkyy ja tuntuu heti ensikosketuksesta. Käyttöjärjestelmän sisäänkirjautumisikkuna tulee esiin noin viidessä sekunnissa. Tosin Ubuntu 9.10 ja jopa Windows 7 on onnistunut parantamaan käynnistysaikoja selvästi, joten etumatka Chromiumilla ei ole mahdoton. Chromiumiin kirjaudutaan Google Accountilla. Itse kirjautuminen tapahtuu käynnistymisen tapaan varsin sukkelasti.

chrome-login

Chromium Dashboard

Chormium dashboard (huom, en tiedä onko tämä oikea nimi tällä toiminnallisuudelle) on paikka mistä sovelluksia käynnistetään. Väkisinkin Chromiumia kokeillessa tulee mieleen tuo Asusin toteuttama Linux jakelupaketti. Sen käyttöliittymä oli yhtä pelkistetty; ja valitettavasti yhtä rajoittunut.

chrome-dashboard

Chromium media (pelit, musiikki, kuvat)

Tässä tulee mielestäni hyvin esiin Chormiumin heikkous. Koska kaikki perustuu web teknologiaan, on median hallinta kovin vaatimatonta. Pelitarjonnan virkaa edustaa flash pohjainen shakki – ja vaikka uusia pelejä tähän varmasti tulee, niitä tulee yhdistämään yksi tekijä – flash tai muut netistä tutut teknologiat. Musiikkisoittimen virkaa ajaa Pandora.com -nettipalvelu, joka ei tietenkään ole saatavilla Suomessa. En tullut kokeilleeksi last.fm:ää, joka luultavasti toimii. Mutta veikkaan, että Spotify ei tähän yhtälöön helpolla istu. Kuvien hallinta Chromiumissa jää PicasaWebin hoidettavaksi – siis nettikirjasto sekin.

chrome-chess

Asetukset

Chromiumin asetukset hoidetaan tässä preview -versiossa natiivin ohjelman tyyliin. Eiköhän tähänkin tule stailaus aikanaan. Tässä vaiheessa asetuksista on implementoitu ihan välttämätön minimi.

chrome-linux-settings

Loppusanat

Koko Chormium konsepti perustuu Googlen julkaisemaan Chrome internet selaimeen ja tämä tulee selvästi esiin koko Chromiumin ulkoasussa. Kuten arvata saattaa, Googlen nettipalvelut on suunniteltu toimivan Chormiumissa kuin unelma: Gmail, Dokumentit, Kalenteri, jne.

chrome-gmail

Valitettavasti testin aikana Chromium lakkasi toimimasta useaan otteeseen. Tämä saattoi tietenkin johtua siitä, että ajoin sitä Virtuaalikoneessa, enkä suinkaan muistitikulta. Eipä näin aikaiselta versiolta tietenkään voi huippuunhiottua vakautta odottaakaan. Kaatumisen aiheuttamaa tuskaa lievensi mukavasti Chomiumin nopea uudelleenkäynnistäminen.

chrome-crashing

Joku viisas totesi jokin aika sitten, että nykyään 80-90% tietokoneella käytetystä ajasta menee internetissä ja vain 10-20% asioista hoidetaan selaimen ulkopuolella. Googlen Chromium OS:ssä on kyse juuri tästä ilmiöstä. Selain on nykyään tietokoneen ydin, ja käyttöjärjestelmä sisältää valtavan määrän turhia toiminnallisuuksia mitä kotikäyttäjä ei oikeasti tarvitse. Nykyään dokumenttien hallinta onnistuu netissä, ihmiset käyttävät nettisähköposteja ja pelit ovat siirtyneet konsoleihin.

Mutta entäs ne 10-20%? Mitä käyttäjä silloin oikein tekee? Itselläni tuo 10-20 kuluu nettipuheluissa, musiikin kuuntelussa (joko omaa kokoelmaani tai Spotifyta), valokuvien hallinnassa, ohjelmoinnissa, suunnittelussa, chateissä, nettipokerissa jne. Olenko valmis luopumaan noista toiminnoista? Tai pystyykö Google tarjoamaan kilpailukykyisen käyttökokemuksen ja palvelun noilla alueilla? Mitä mieltä sinä olet?

Minä en ainakaan ole noista valmis luopumaan enkä välttämättä usko, että maailma on valmis seuraavan viiden vuoden aikana tarjoamaan kaikki tällä hetkellä natiivisti tarjotut toiminnallisuudet internet palveluina; tai ainkaaan käyttökokemukseltaan tyydyttävällä tavalla.

Chromiumilla onkin mielestäni vaarana jäädä kunnianhimoiseksi hankkeeksi tai halpojen minikannettavien käyttöjärjestelmäksi, mikä korvataan jälkikäteen oikealla käyttöjärjestelmällä; joko ilmaisella (Linux) tai laittomalla (Windows). Voihan tietenkin olla, että netti jatkaa muuttumistaan ja html5:n kaltaiset uudet teknologiat tekevät Internetistä palvelualustana kilpailukykyisen natiivin tietokoneohjelman kanssa; tähän Google ainakin tuntuu panostavan Chromium käyttöjärjestelmällään.