Onko Googlen Chrome OS sittenkin pannukakku?

Google Chrome

Google on viimeisen parin vuoden aikana tehnyt rohkeita, ja yllättäviäkin, irtiottoja omasta perinteisestä liiketoiminnastaan. Hakukoneen, mainoskoneen ja Web palveluiden kehittämisen rinnalle ilmestyi ensin kännyköihin tarkoitettu käyttöjärjestelmä Android, pian sen jälkeen Google julkisti Chrome selaimen. Viimeisin tuotejulkistus on ollut Chrome OS, eli käyttöjärjestelmä, joka pohjautuu Linuxiin ja se on tarkoitettu ensisijaisesti kannettaviin tietokoneisiin.

Google julkisti eilen lisää yksityiskohtia Chrome OS:stä. Blogosfäärin ensireaktiot eivät ole olleet pelkästään positiivisia. Chorme OS:n hienoimpia ominaisuuksia on sen nopea käynnistyminen, mikä tapahtuu tämän hetken prototyypillä vain n. 7 sekunnissa, mutta jatkossa tarkoitus on päästä vielä nopeampaan käynnistymiseen. Siihen ne hienoudet sitten loppuvatkin. Pettymysten lista on hieman pidempi:

  • Käyttöjärjestelmä pohjautuu Chrome -selaimeen, ja kaikki Chrome OS:n sovellukset ovat web -sovelluksia.
  • Chrome OS tukee vain SSD kovalevyjä eikä perinteisiä kovalevyjä lainkaan. (taustalla varmaan nopeus, keveys ja virrankulutus)
  • Chrome OS on suunniteltu käytettäväksi hiirellä ja näppäimistöllä, eikä suinkaan trendikkäästi kosketuksella.
  • Käyttöjärjestelmä tulee kaupalliseen käyttöön vasta joskus ensi vuonna – vaikka monet odottivat kaupallista julkaisua jo tämän vuoden puolelle

Mistä tässä sitten oikein on kysymys? Onko luvassa puhdas kannettava nettipääte, visio mikä Larry Ellisonilla oli jo joskus 90 -luvulla? Vai käykö Chrome OS:lle ohraisesti, ja paistoksesta kehkeytyy pelkkä pannukakku?

Avainsanat: ,