Spotify ja iPod touch

Spotify.com

Spotify on reilun vuoden ikäinen musiikin nettipalvelu. Spotifyssa on kaksi asiakasmallia: ilmainen ja mainospohjainen malli, missä käyttäjät voivat kuunnella koko Spotify musiikkikirjaston sisältöä omalta tietokoneeltaan. Ilmaiskäyttäjät joutuvat lisäksi kuuntelemaan melko usein tulevia mainoksia kesken musiikin. Toinen asiakkuusmalli perustuu kymmenen euron kuukausimaksuun, mitä vastaan saa parempilaatuisia musiikkitiedostoja, voi tallentaa musiikkia koneen kovalevylle (tosin siten, että sitä voi kuunnella vain Spotify -ohjelmalla) sekä mahdollisuuden käyttää Spotifyn matkapuhelinsovellusta.

Spotify -matkapuhelinsovellus tuli ensin saataville Applen iPhoneen sekä Googlen Android käyttöjärjestelmää käyttäviin puhelimiin. Tarkoitukseni on seuraavassa esitellä hieman miten tuo Spotify sovellus toimii iPod touch musiikkisoittimessa. Käsittääkseni kokemus iPhonessa on hyvin samankaltainen – joskin iPhonella musiikkia voinee soittaa palvelimilta myös langattoman verkon ulkopuolella.

Spotify matkasovellus on saatavana Applen App storesta ilmaisohjelmana, mutta kuten sanottua, sen käyttö edellyttää Spotify Premium tunnusta, mikä maksaa tuon 10 euroa kuukaudessa, riippumatta kuinka paljon palvelua käyttää. Spotify on joutunut tekemään kompromisseja käyttökokemuksessa saadakseen sovelluksen App Storeen. Apple on joutunut jo hieman huonoon maineeseen epämääräisen hyväksyntäpolitiikkansa ansiosta. Kenties merkittävin haaste Spotify -ohjelmassa on se, että soitinta ei voi jättää taustalle soimaan ja jatkaa muiden ohjelmien käyttöä. Niinpä et voi soittaa Spotifylla musiikkia ja pelata vaikka pelejä, tai vastailla sähköposteihin. Omasta mielestäni tämä on varsin pieni ongelma, joskin se on helppo unohtaa ja epähuomiossa yrittää surffata nettiä samalla kun kuuntelee musiikkia.

Matkapuhelinohjelma mahdollistaa myös musiikin kuuntelemisen ns. off-line tilassa (esimerkiksi lentokoneessa) tai muuten vain paikassa, missä verkko on huono tai sitä ei ole lainkaan. Käyttömukavuutta olisi lisännyt mahdollisuus siirtää musiikki tietokoneelta iPodiin, mutta se ei valitettavasti ole mahdollista. Offline musiikki pitää ladata verkon yli palvelimilta, mikä tekee siitä väkisinkin hitaampaa kuin vaikka USB kaapelin välityksellä. Mutta tämäkin on oikeastaan melko pieni ongelma, joskin se ärsyttää käytön alussa, kun haluat siirtää paljon musiikkia offline tilaan. Sen jälkeen kirjaston päivittäminen on helppoa ja nopeaa.

Spotifyn musiikkikirjasto perustuu soittolistoihin. Yksinkertaisuudessaan tämä on riittävä tapa organisoida musiikkia, mutta kirjaston käyttöä vaikeuttaa hieman se, että et voi selailla ohjelmassa olevaa musiikkia genren tai artistin mukaan. Tämä on mielestäni Spotifyn suurin yksittäinen ongelma. Toisaalta hieno ominaisuus on se, että soittolistat mitkä käyttäjä luo tietokoneella, ovat automaattisesti saatavilla myös matkapuhelinsovelluksessa.

Mobiilisovellus toimii kaikin puolin hyvin ja peruskäyttö onnistuu vaivatta. Pidemmän päälle sitä kuitenkin kaipailee hieman edistyksekkäämpiäkin ominaisuuksia.

Katsotaanpas sitten miltä Spotify näyttää iPhonessa / iPod Touchissa:

Soittolistat

Spotify SoittolistatSpotifyn käyttö perustuu soittolistoihin, mitä voi luoda joko tietokoneohjelmalla tai matkapuhelinohjelmalla. Uudet soittolistat luodaan vasemman yläkulman Edit komennolla. Soittolistat tallennetaan Spotifyn palvelimille, minkä takia samat soittolistat ovat saatavilla niin matkapuhelimessa kuin tietokoneellakin. Tietokoneen ja matkapuhelimen välinen tietojen synkronointi tapahtuu siis aina palvelimen kautta.

IMG_0006

Soittolistojen listalta voi valita mitkä soittolistat haluaa ladata offline tilaan. Valinta on varsin helppoa, mutta musiikin lataaminen melko hidasta – ja akkua kuluttavaa hommaa.

Soittolistan käyttäminen

Spotify soittolistan sisältö

Soittolistan sisältöä voi tarkastella valitsemalla haluttu soittolista. Musiikin toistaminen aloitetaan aina soittolistan sisältä. Tällä hetkellä soiva kappale on korostettu pienellä kuvakkeella. Kappaleen tarkempi tarkastelu onnistuu valitsemalla kyseinen kappale sormella.

Kansilehdet

Spotify album artSoivan kappaleen kansikuva latautuu kappaleen tavoin Spotifyn palvelimilta. Soiva kappale on helppo pysäyttää tai siirtyä seuraavaan kappaleeseen. Myös siirtymien kappaleen sisällä eri kohtaan onnistuu helposti. Äänenvoimakkuuden säätö on hieman kimurantti. Spotify tarjoaa mahdollisuuden säätää äänenvoimakkuutta, mutta säädin ei ole itsenäinen vaan se noudattaa iPodin musiikkisoittimen äänenvoimakkuutta. Tässäkin on luultavasti kyse Applen sovelluskaupan ehdtojen noudattamisesta – eli sovellus joutuu seuraamaan iPodin musiikkisoittimen äänenvoimakkuudensäätöä.

Lisää toimintoja kappaleelle

IMG_0005[i] näppäimen takaa löytyy muutama lisäoptio kuten kappaleen lisääminen soittolistaan ja satunnaissoito ja toisto -valinnat.

Haku

IMG_0007Uutta musiikkia voi hakea myös suoraan matkapuhelinsovellukseen Search toiminnon kautta. Haku pitää (jostain oudosta syystä) kohdistaa joko kappaleisiin, albumeihin tai artisteihin. Erikoinen rajoitus. Luulisi, että yksi haku voisi suoraan kohdistua kaikkiin kolmeen tietotyyppiin.

Loppyhteenveto

Spotify toimii kaikinpuolin moitteettomasti iPod touchissa. Valitettavasti Applen App Storen hyväksymisehdot ovat pakottaneet Spotifyn rampauttamaan sovellusta jonkin verran. Sovelluksesta puuttuu vielä musiikin massakulutuksen kannalta muutamia ominaisuuksia, mutta yksinkertaisuudessaan Spotify on tyylikäs ja toimiva. Spotify on myös saatavilla Android -käyttöjärjestelmään ja se on luvattu myös Symbian käyttöjärjestelmälle. Näin kuluttajan minä toivon, että Spotify ei rampauta sovellusta samalla tavalla Androidissa ja Symbianissa, kuin se on joutunut tekemään iPhonessa.

Avainsanat: , , ,