Bose Quiet Comfort 3 -kuulokkeet

Bose QC3

Kannettavien musiikkisoitinten yleistyessä on syntynyt ihan uudenlainen markkina myös kuulokkeille. Siinä missä ennen vanhaa uudet kuulokkeet sai vain ostamalla uudet korvalappustereot, myydän tällä hetkellä kuulokkeita jo huoltoasemilla. Huoltoasemakuulokkeet kelpaavat hyvin vaikka kuntosalille, mutta kun musiikista haluaa nauttia, on syytä panostaa kuulokkeisiin hieman enemmän kuin kymmenen euroa.

Yksi korkealaatuisten (ja -hintaisten) kuulokkeiden valmistaja on Bose, jonka Quiet Comfort mallisto on saavuttanut jo melkoisen maineen. Quiet Comfort kuulokkeiden hienous perustuu hyvän äänentoiston lisäksi kohinanvaimennustekniikkaan.

Kohinanpoistoteknologia (noise cancelling) perustuu siihen, että kuulokkeessa on pieni mikrofoni mikä aktiivisesti seuraa ulkopuolelta tulevaa ääntä ja kohinaa. Kuuloke pyrkii sen jälkeen lähettämään ulkopuolelta tulevaa hälyä vastaavaa vastaääntä mikä luo tunteen kohinanpoistosta tai -vaimenemisesta. Kohinaa aktiivisesti poistavia kuulokkeita on ollut myynnissä jonkin ajan ja kyseinen teknologia on yleistynyt viime vuosina melkoisesti. Tänä päivänä aktiivisesti melua poistavia kuulokkeita voi ostaa jo alle 50 euron hinnalla.

Bose on ollut yksi kohinanpoistoteknologian käyttöönoton edelläkävijöitä. Bosen Quiet Comfort kuulokkeet julkaistiin vuonna 2000, joskin Bose oli tehnyt kohinaa vaimentavia kuulokkeita Yhdysvaltojen ilmavoimien lentäjille jo 80 -luvun lopussa.

Quiet Comfort 3 -kuulokkeiden pitäisi olla kohinanpoiston huipputuote – eikä se huono tuote olekaan. Parhaimmillaan kuulokkeet ovat esimerkiksi lentokoneessa missä moottoreiden ääni on voimakas ja tasainen. Kohinanvaimennus on erittäin selkeä, joskaan se ei poista sitä kokonaan. Hyvän mielikuvan vaikutelmasta saa, kun painaa omat korvansa kiinni sormilla tai kämmenillä. Taustahälinä katoaa, mutta jäljelle jää kuitenkin selvä taustaääni, joskin alkuperäistä melua mielyttävämpi ja hiljaisempi. Koska jäljelle jäänyt kohina on hiljainen ja hillitty, on nukkuminen lentokoneessa helpompaa.

Parhaimmillaan QC3 kuulokkeet ovat musiikinkuuntelussa. Hälynpoiston ansiosta kuulokkeilla voi kuunnella musiikkia alhaisillakin äänenvoimakkuuksilla ilman, että ympäröivän maailman äänet häritisevät kuuntelunautintoa. Lukemani perusteella musiikin kuuntelelminen liiallisella kovalla äänenvoimakkuudella aiheuttaa vuosittain paljon korvavaurioita ja kuulon heikkenemistä. Tässä suhteessa voidaan Quiet Comfort kuulokkeita pitää jopa terveyden kannalta viisaana hankintana. QC3 kuulokkeita käytettäessä ei tosiaan tarvitse mp3 soitinta huudattaa, vaan alhaisempikin volyymi riittää mainiosti.

Aktiivinen kohinanpoisto ei siis tapahdu ilman virtalähdettä. QC3 kuulokkeet toimivat pienen ladattavan akun avulla. Akku pitää ladata kuulokkeiden mukana tulevalla laturilla. Yhden latauksen luvataan kestävän noin 20 tuntia, joten käytännössä kuulokkeilla voi kuunnella mannertenvälisen lennon molempiin suuntiin ilman välilatausta. Laturi kulkee kuitenkin kätevästi mukana kuljetusrasiassa, joten akku on vaivatonta ladata vaikka ulkomailla hotellissa.

Bosen kuulokkeissa laadun tuntee heti pakkausta avatteassa. Kaikki on suunniteltu ja aseteltu viimeisen päälle tyylillä. QC3 kuulokkeille tulee säilytyskotelo, mihin sopii helposti kuulokkeet, laturi, kuulokkeiden johto sekä sovitin lentokoneen audiojärjesetlmää varten. Itse kotelo on kuulokkeiden tapaan tyylikäs ja vankkarakenteinen. Ainoa huono puoli kotelossa on se, että se on kaikkea muuta kuin pieni. QC3 kuulokkeet eivät ole kokoontaittuvat, joten kotelonkin pitää olla reilun kokoinen. Ongelmallista tämä on vain matkustettaessa, muutenhan tuolla kotelon koolla ei ole juurikaan väliä.

Kuten muutamaan kertaan tuli mainittua, Bosen QC3 kuulokkeissa on laadun ja hifin tuntua alusta loppuun. Kuulokkeet näyttävät ja tuntuvat kestäviltä. Äänen laatu on vähintäänkin hyvä, ellei peräti erinomainen. Kohinanvaimennus toimii moitteettomasti ja tukee hyvin musiikkinautintoa. Kuulokkeissa kaikki tuntuu olevan loppuun saakka suunniteltua. Mutta muutama pieni asia itseäni kuulokkeissa vaivaa. Ensinnäkin se, että kuulokkeita ei voi taittaa pienempään tilaan. Tämä on jonkinmoinen takaisku, sillä kuulokkeet on ensisijaisesti suunniteltu matkustaville ihmisille. Toinen, mielestäni suurempi ongelma, on kuulokkeiden tuntuma päässä. QC3 kuulokkeet ovat “on-ear” kuulokkeet, eli ne asetetaan korvalehden päälle, eikä ympärille  (kuten QC2 kuulokkeet). Ensituntumalta tämä korvan päällä oleva kuuloke tuntuu hyvältä, mutta muutaman tunnin kuuntelun (tai koneessa nukkumisen) jälkeen kuulokke alkaa väkisinkin painamaan korvalehteä. Kuuloke on melko raskas, minkä seurauksena on kuulokkeita hankala pitää korvilla yli kahden tunnin jaksoissa. Parin tunnin jälkeen on melkein pakko pitää pieni tauko, ottaa kuulokkeet pois korvilta ja antaa korvien levätä.

Bosen tuotteita ei voi haukkua halvoiksi. Ja sama ongelma vaivaa myös Quiet Comfort 3 kuulokkeita. Bosen nettisivujen kautta pääsee verkkokauppaan, missä kuulokkeita myydään. Hinta arvonlisäveroineen on 408 euroa. En ole ihan varma sisältääkö tuo hinta postituskulut vai ei. Jos himoitset QC3 kuulokkeita, suosittelen suuntaamaan katseet ulkomaille. Esimerkiksi Heathrow’n lentokentältä kuulokkeita saa jo hieman alle 300 euron hintaan paketissa missä tulee mukana jopa kaksi akkua.

Ominaisuudet: 9/10

Laatu: 9/10

Käyttömukavuus: 8/10

Hinta: 3/10

Yleisarvosana: 7.25

Bosen QC3 kuulokkkeet on hyvä ostos, jos ne saa maltillisemmalla hinnalla kuin tuo 400 euroa.