ASRock ION330 320GB HDD 2GB RAM

ASRock ION330

Siinä missä kannettavien tietokoneiden joukkoon ryntäsi pari vuotta sitten uusi tulokas: minikokoiset kannettavat, on myös pöytätietokoneiden ryhmään tullut vastaavanlainen tulokas. Tänä päivänä pöytäkoneen ei enää tarvitse olla iso, ruma ja äänekäs. MiniPC konseptin mukaiset pöytäkoneet ovat käytännössä ulkoisen kovalevyn kokoisia mutta niiden sisällä on ihan täysiverinen tietokone. Lisäksi pieneenn pakettiin on saatu sopimaan myös DVD asema – ja uusimmissa malleissa myös BluRay asema.

On kuitenkin selvää, että pienen koon myötä koneessa on jouduttu tekemään kompromisseja erityisesti suorityskyvyn suhteen. Vaikka laitteissa onkin tuplaydin prosessorit, on kyse usein alle 2 Ghz ytimistä. Kovalevytilaa koneisiin saa helposti gigatolkulla, eikä oikeastaan ole mitään syytä miksei koneissa olisi jopa teratavun kiintolevyjä, mutta suurimmat lienevät kustannussyistä kuitenkin yhä alle 500 gigatavun levyjä. Muistia näissä pienissä koneissa on usein 2-4 gigatavua, mikä riittänee perusasioiden hoitamiseen ihan mainiosti.Myös liitännöissä on usein jouduttu tekemään kompromisseja. Ja liitännöissä kannattaa olla tarkka, ettei joudu pian ostamamaan myös uutta näyttöä, kun vanhassa ei olekaan sopivaa liitäntää. UBS portteja näissä on usein reilusti, joten lisälaitteita saa kyllä koneeseen liitettyä.

Yksi mielenkiintoisimmista MiniPC kokoonpanoista on ARockin ION 330, missä on kaikki herkut mitä mini PC koneista yleensä löytyy, mutta hinta on järkevän tuntuinen – vain 325 euroa kuljetuksineen. Tämän tarjouksen tekee muuten CDON.com.

Tästä AsRockin tilaihmeestä löytyy siis Intel Atom330 tuplaydin 1.6 GHz prosessori. Kovalevylle on saatu sopimaan 320 gigatavua tallennustilaa, muistia on 2 gigatavua – ja sitä voi päivittää aina 4 gigatavuun saakka. NVIDIA:n ION grafiikkapiiri tarjoaa mm. Full HD 1080p toiston (ulkoisella BluRay soittimella). Lisäksi tietokoneessa on slim mallinen DVD Super Multi asema. Liitäntöjä löyty ihan kohtuulinen määrä: 1 HDMI (hdmi – dvi adapterilla), 1 vga liitin, 6 usb 2.0 liitäntää ja 1 s/pdif optinen ääniliitäntä. Ja niin, 5.1 kanavainen HD audiovalmius.

Kuten usein näissä mini PC tapauksissa, koneessa EI OLE käyttöjärjestelmää, joten tarvitset tähän erillisen Windows asennuspaketin – tai sitten teet kuten monet valveutuneet kuluttajat ja asennat tähän ilmaisen Ubuntu -linux käyttöjärjestelmän (näin minä olen ajatellut tehdä).

via ASRock ION330 320GB HDD 2GB RAM – Black – Kotielektroniikka – CDON.COM.

Avainsanat: , ,